Magyar rendőrök segítik a görög határ védelmét

MTI

2016. május 6., péntek 15:30

Magyarország húszfős rendőrkontingenst küld Görögországba az európai uniós határrendészeti feladatok megerősítésére.

A kontingens pénteken Budapesten tartott búcsúztatóján Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka azt mondta: a magyar rendőrök most új helyszínen, újszerű feladatokkal fognak szembesülni. Olyan helyen teljesítenek majd szolgálatot, ahol naponta emberek százai először lépnek az Európai Unió területére, elsőként találkozhatnak a kontinensre érkező migránsokkal.

A tervezetten egy hónapos görögországi kiküldetésük során a magyar rendőrök a Frontex kötelékében a török partok közelében, Híosz szigetén rendészeti, regisztrációs és adott esetben Törökországba kísérő feladatokat látnak majd el – mondta a vezérőrnagy.

Balogh János felhívta az útnak induló rendőrök figyelmét, hogy készüljenek fel konfliktusokra, hiszen olyan emberekkel találkoznak majd, akiknek más kulturális, jogi hagyományaik vannak. Ráadásul – jegyezte meg – sokan „mindent egy lapra tettek fel”, s mindenüket feláldozva indultak el Európa felé.

A parancsnok a Görögországba induló kontingenstől azt kérte, feladatukat végezzék a szabályok szerint, tartassák be a jogszabályokat, de legyenek emberségesek is.

A macedón–görög határszakaszon – egy hónapos váltásokban – hónapok óta segítik magyar rendőrök a macedón hatóságok munkáját a határ védelmében. Most először azonban Görögországba küld rendőröket a határrendészeti feladatok segítésére Magyarország.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.