Magyaroknak is menekülniük kellhet a kaliforniai tűzvész miatt

2017. december 7., csütörtök 17:37, frissítve: csütörtök 20:39

Salamon Gergő üzleti úton tartózkodik az Egyesült Államokban, épp Los Angelesben, ahol bozóttüzek pusztítanak, és egyes negyedekből meg kellett kezdeni az evakuálást. Programját alaposan felforgatták a lezárások. A Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy ő maga közvetlen veszélyben nincs, de ha romlik a helyzet, nekik is el kell hagyni lakóhelyüket. 

Eddig 120 ezer embernek kellett elhagyni otthonát, és további evakuációk is várhatók. – Mi Észak-Hollywoodban vagyunk, La Brea magasságában. Innen leginkább a füstöt lehet látni. Folyamatos készültség van, mert tegnap nagyon gyorsan terjedt a tűz. Onnan érezhettük, hogy komolyra fordult a helyzet, hogy tegnap két megbeszélésünket is lemondták, mert a résztvevő olyan területen lakott, ahol elkezdték a kitelepítést. Este mi is kaptunk üzenetet, hogy figyeljük a híreket, mert éjszaka nagyon felerősödik a szél, és így fokozódik a veszély. A hírek alapján mi már beleesünk egy következő kitelepítési zónába, de szerencsére most reggelre nem jöttek még ez irányú hírek.

Kérdésünkre Salamon Gergő elmondta, az üzenetet mobiltelefonjára kapta. Ezek olyan célzott vészinformációk, amelyeket minden, a meghatározott területet lefedő mobilcellában tartózkodó mobiltulajdonos megkap. Persze ez sem igaz már, mert Észak-Kaliforniában 77 mobilátjátszó torony esett ki a szolgáltatásból a tűz miatt.

– A döbbenetes az, hogy mi vasárnap voltunk a Gettyben és a Bel-Air azon a részén, ami most teljesen leégett. Hozzánk a Skirball nevű tűzfészek van a legközelebb, de azért remélem, idáig nem terjednek el a lángok, mert az legalább 5-6 mérföldre van innen – mondta.

A Topanga nemzeti park melletti Bel-Air városrészben azóta 46 ezer embert érintő kilakoltatás van érvényben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az itt található Paul Getty Múzeum a Twitteren azt közölte, hogy természetesen zárva tart, de értékes műgyűjteményét egyelőre nem menekíti el, mert a légszűrő berendezés még tisztán tudja tartani a levegőt a kiállítóterekben. 

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.