Magyarország együtt küzd a "kohézió barátaival"

BL

2012. június 1., péntek 17:50

Közös nyilatkozatot fogadott el pénteken Bukarestben az a 15 uniós tagország, amely a kohéziós, azaz felzárkóztatási politika folytatásában érdekelt az Európai Unió következő hétéves költségvetési időszakában.
Ismert, az Európai Bizottság csütörtökön döntött arról, hogy javasolja: oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

A kohézió barátai elnevezésű bukaresti csúcstalálkozón a résztvevők elismerték, hogy az unió elmaradottabb térségeinek felzárkóztatására fordítandó támogatási rendszer reformra szorul, de ez szerintük nem járhat a kohéziós alapok csökkenésével. A nyilatkozat szerint a kohéziós politika bebizonyította létjogosultságát, az elmúlt időszakban ezzel 2,4 millió új munkahely jött létre.

Orbán tárgyalt Basescuval

A bukaresti tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök képviselte Magyarországot, aki a csúcsot követően hivatalában kereste fel Traian Basescut. Mint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség június 2-i hatállyal kinevezett külügyi és külgazdasági államtitkár közölte, a felek a kohéziós alapok ügye mellett négyszemközt az aktuális kérdéseket is megvitatták. A magyar miniszterelnök az elbúcsúzásnál Victor Ponta román kormányfővel is váltott néhány szót.

Elkötelezettek vagyunk a kohéziós politika mellett

Szijjártó Péter a csúcstalálkozó kapcsán kifejtette: Magyarországnak is alapvető érdeke, hogy a felzárkóztatásra fordítható uniós támogatás ne csökkenjen a 2014–2020-as költségvetési időszakban. „Semmifajta olyan növekedésösztönző politikához nem járulnánk hozzá, amely államadósságokat növel. De a kohéziós politika úgy teremt gazdasági növekedést, hogy nem növeli az államadósságot, ezért a kohéziós politika mellett elkötelezettek vagyunk. Akik itt voltak, a »kohézió barátai« azt szeretnék, hogy a kohéziós politika az unió következő költségvetésében fontos szerepet játsszon. Az uniós források felhasználásának hatékonyságán javítani kell, de ez nem jelentheti a kohéziós források csökkentését” – összegezte Szijjártó Péter.

Az aláíró országok (a 2004 óta csatlakozott uniós államok, valamint Spanyolország, Portugália és Görögország) úgy értékelik: a kohéziós politika egyszerűsítésére és hatékonyságának növelésére egyaránt szükség van. Az informális csoport tavaly jött létre, amikor kiderült, hogy az Európai Unió 2014–2020-as többéves pénzügyi keretében a nettó befizető országok csökkentenék a fejletlenebb régiók felzárkóztatására előirányzott pénzösszegeket. Ez ellen próbálnak egységesen fellépni „a kohézió barátai”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.