Magyarország hozzájuthat a kohéziós pénzekhez + Videó

WA, BL, LM

2012. május 30., szerda 16:12, frissítve: szerda 18:17

Az Európai Bizottság javasolja, hogy oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést – közölte szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
A bejelentés után erősödött a forint. A forint árfolyama euróban a 299 feletti jegyzésről 297 közelébe erősödött. A dollár 240 forintról 238 forint közelébe, a svájci frank 249 forintról 247 közelébe, a jen 3,0382 forintról 3,0151 forintra gyengült.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője ezt azzal indokolta, hogy Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy „a legjobb reményekkel” tekint a következő hetekben esedékes uniós döntések és találkozók elé.

Barroso az után tartott sajtótájékoztatót, hogy közzétették az uniós tagállamok gazdaságáról készített helyzetértékelést és az egyes országokra szabott ajánlásokat, a biztosok testülete pedig ennek nyomán következtetéseket vont le és döntéseket hozott. Az EB Magyarországra vonatkozó országjelentése szerint rövid- és középtávon továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe hazánk, de a gazdasági növekedés 2013-ban „némileg lendületbe jön”.

Óriási siker

A magyar kormány óriási sikerként értékeli az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén vonja vissza a kohéziós alapból Magyarországnak járó támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A bizottsági értékelés megerősíti, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0-ban meghatározott gazdaságpolitikai célok és intézkedések hatékonyan szolgálják a magyar gazdaság előtt álló kihívások megfelelő kezelését. A konkrét ajánlásokat az Európai Unió Tanácsának június második felében esedékes ülésén öntik végleges formába – tudatta az NGM.
Barroso az uniós lakossághoz is szólt


Kezd hatni a nemzetközi gazdasági válság következményeinek elhárítására, a gazdasági stabilitás megerősítésére az elmúlt években kidolgozott „gyógyszer” az Európai Unióban – állapította meg az Európai Bizottság elnöke. Barroso általánosságban beszélve méltatta, hogy a tagországokban az állami pénzügyek stabilizálódnak, az egyensúlytalanságok csökkennek, a deficit mérséklődik. Hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy még további komoly erőfeszítéseket kell tenni a problémák kezelése érdekében. Tovább kell menni az úton, és gyorsabban kell mozdulni, különös tekintettel a növekedésbarát intézkedésekre – szögezte le.

Barroso úgy vélte, az uniós lakosságnak is meg kell értenie, hogy varázsszer nincs a nehéz helyzet azonnali megoldására. Egyúttal bizonyosságát fejezte ki, hogy az EU erősebben kerül ki a gazdasági válság keltette helyzetből.

Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő szerint a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta keményen dolgozik a költségvetési hiány leszorításán és az államadósság csökkentésén; a bizottság szerdai értékelése egyértelmű elismerése az államháztartás konszolidációja érdekében tett erőfeszítéseknek. Az Európai Parlament gazdasági-pénzügyi szakbizottságának tagja közleményében úgy vélekedett, a bizottság várhatóan javaslattal él majd a még 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére is. A fideszes politikus szerint az erőfeszítések eredményei már az év elején is láthatóak voltak, ezért a kohéziós pénzek visszatartásáról szóló európai bizottsági javaslat és tanácsi döntés nem volt megalapozott. „Üdvözlendő azonban, hogy az Európai Bizottság is, bár megkésve, de elismeri a magyar költségvetés rendbetétele érdekében tett kormányzati intézkedéseket” – olvasható a közleményben.

A Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság szerdai döntése a kohéziós alap felfüggesztésének feloldásáról – közölte Selmeczi Gabriella. A nagyobbik kormánypárt szóvivője rámutatott: korábban – méltánytalanul – Magyarországgal szemben kilátásba helyeztek egy büntetést. „A nemzeti ügyek kormánya azonban kitartott a saját igaza és a saját gazdaságpolitikája mellett, és bebizonyította, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika” – fogalmazott, hozzátéve: ezt a kilátásba helyezett büntetést most eltörölték.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.