Magyarul is olvasható a megölt szlovák újságíró utolsó, befejezetlen cikke

MN

2018. február 28., szerda 22:33, frissítve: szerda 22:57

Hosszú, befejezetlen cikket hagyott utoljára maga után Ján Kuciak, a vasárnap barátnőjével együtt meggyilkolt szlovák újságíró. Szerdán előbb az Aktuality.sk szlovák hírportál közölte le az olasz maffia és a szlovák kormány kapcsolatával foglalkozó cikket, majd a Parameter.sk portál magyar nyelven is közzé tette.

Ján Kuciak hosszú írásának ezt a címet adta: „Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek”.

Az Aktuality.sk az Investigace.cz-vel (a cseh oknyomozó újságírók egyesületével), az IRPI (Investigative Project of Italy) olasz újságíró szövetséggel és az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) nevű szervezettel együttműködve térképezte fel, hogyan vetették meg a lábukat a ’Ndrangheta olasz bűnszervezethez köthető emberek Szlovákiában.

A szövevényes történet egyik pontján a feltárt eseményeket Ján Kuciak így értelmezi: „...létezik két olyan személy, aki az Olaszországban maffaiügy miatt megvádolt, és ezután Szlovákiába áttelepült személyhez köthető, ugyanakkor napi kapcsolatban van az ország miniszterelnökével. És ezt a két személyt Robert Fico saját maga választotta ki.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.