Magyarul kért gyógyszert, hazaküldték

NT

2012. május 30., szerda 11:13

"Hazaküldtek" Magyarországra egy Nagyváradon élő nyugdíjast, mert az egyik ottani patikában magyarul kért gyógyszert. Az eset akár diszkriminációs ügy is lehet, amennyiben a panaszos a diszkriminációellenes tanácshoz fordul, ám a bizonyítás az ő dolga lenne – írja a Kronika.ro romániai magyar hírportál.

A nyugdíjas Ibolya felháborodva számolt be a lapnak arról, hogy aszpirint és diclofenacot vásárolni tért be a Nagyvárad Plázában működő City Pharma gyógyszertárba. Amiért először magyarul szólalt meg, a fiatal patikushölgy durván kioktatta. „Mintha betanult szöveget mondott volna, vagy felolvasta volna, amit mond. Romániában élek, román kenyeret eszem, ha nem tetszik, menjek Magyarországra” – sorolta panaszait a hírportálnak.

Az idős asszony azt mondta, valójában a hangnem volt megalázó és felháborító, amit a fiatal patikus vele szemben megütött, hiszen neki nem esett nehezére, hogy később románul kérje a két gyógyszert – bár az is igaz, hogy az elnevezések megegyeznek a román nevekkel, tehát a gyógyszerésznek akár magyar szövegkörnyezetben sem kellett volna gondot okoznia a megértésüknek, ha nem lett volna híján az ehhez kellő jóindulatnak. „Huszonéves, az unokám lehetne. Azt, hogy nem tanult meg soha magyarul, megértem, de legalább tiszteletet tanulhatott volna” – így a nyugdíjas hölgy.

A hírportál az asszony ügyét a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek is előadta, onnan azonban hivatalos válaszként csak annyit kaptak, hogy az ilyen esetek nem tartoznak az ő hatáskörükbe. A felügyelőség egyik dolgozója név nélkül azt mondta, létezik olyan törvényi kitétel, amely előírja, hogy az eladó és a vásárló közötti párbeszédnek barátinak kell lennie és semmiképp nem sértőnek, ahhoz azonban, hogy ebből ügy legyen, kép- vagy hangfelvételre volna szükség – írja a Kronika.ro.

A sértettet egyébként kedden újra elkísérték a patikába, ahol szembesítették az őt megsértő patikusnővel. A nyugdíjas ott újfent magyarul próbálta elmagyarázni, hogy legutóbb hogy járt, ám ezzel csak felbőszítette mind a gyógyszerészt, mind az ott szolgáló biztonsági őrt, sőt még egy épp bent tartózkodó vásárlót is.

A patikusnő egyébként tagadta, hogy Magyarországra küldte volna vásárlóját, vagy bármilyen sértést a fejéhez vágott volna, állítása szerint ugyanis csak annyit mondott, hogy ha anyanyelvén szeretné a gyógyszereit kérni, forduljon a magyarul is beszélő kolléganőjéhez. Azt azonban határozottan kijelentette: nemhogy nem tud egy szót sem ezen a nyelven, de nem is fog megtanulni soha. Úgy tűnt, egyáltalán nem érti, miért van felháborodva az idős asszony.

Aranyics Orsolya jogász az eset kapcsán azt javasolta, ha a fogyasztóvédők nem vállalják az ügyet, a sértett forduljon a román Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A gond csak az, hogy ehhez is bizonyítékra van szükség, vagy legalább egy tanúra. A lap felvetésére, hogy a patikában biztonsági kamera működik, a jogász azt mondta, annak felvételeit csak bírósági vagy rendőri felszólításra köteles kiadni a kereskedelmi egység, ilyet azonban csak bűncselekmény esetén állítanak ki, egy ilyen diszkriminációs eset azonban nem annak, csupán kihágásnak számít.

Forrás: Kronika.ro

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.