Már a koalíciós partner is temeti az FDP-t

Keresztes Lajos

2011. december 17., szombat 17:10

A német napilapban Robin Alexander A CDU nem hisz többé az FDP-nek című cikkében tudósít a liberális pártvezetés pirruszi győzelemről.

„Komolyan megkönnyebbültem, hogy az FDP egy Európa-barát párt marad” – nyilatkozta Peter Altmeier, a CDU frakcióigazgatója, aki így kommentálta a Saarbrücker Zeitung az FDP tagjai megkérdezésének eredményét. De jóval kevésbé barátságosan hozzáfűzte: „Az mindig világos volt, hogy a CDU/CSU-nak és a szövetségi kormánynak Európa érdekében kell cselekedni.” Ez egyrészt azt jelenti, hogy az FDP tagjainak belső szavazása nem módosította volna a kormány politikáját. Másrészt – ellentétben az FDP-vel – a CDU tudja, miként kell ennek érdekében cselekedni.

Ez azonban csak az igazság fele. Ugyan a meggyőződéses európaiaknak – közte Altmeiernek és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek – sikerült a legutóbbi CDU-kongresszuson a párt irányát az integráció és további garanciavállalás felé fordítani.

A CSU-nál egészen más a helyzet. Miközben az Európával foglalkozó politikusok szintén a további integrációt és az eurómentést támogatják, addig Alexander Dobrindt pártigazgató Brüsszelt és a délkelet-európai „dolce vita országokat” szidja.

(Die Welt – welt.de)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.