Már az igazságügyi miniszter is szervezett támadásról beszél

kn

2016. január 10., vasárnap 12:23, frissítve: vasárnap 13:01

„Ne mondja nekem senki, hogy nem volt összehangolva és előre eltervezve” – nyilatkozta a német igazságügyi miniszter a Bild am Sonntagnak a kölni támadás kapcsán. Maas sürgős és alapos vizsgálatot sürget.

Összehangolt és előre megszervezett támadás volt a szilveszteri – gyanítja Heiko Maas német igazságügyi miniszter, aki erről a Bild am Sonntag című lapnak beszélt, a hírt a Spiegel.de szemlézte. „Ha egy ilyen horda találkozik, hogy bűncselekményt kövessen el, az valakik által megszervezettnek tűnik” – hangsúlyozta Maas, hozzátéve: „ne mondja nekem senki, hogy nem volt összehangolva és előre eltervezve”. Mint mondta, sürgősen fel kell deríteni, hogy hogyan történhettek meg ezek az „undorító tettek”.

Azzal kapcsolatosan, hogy van-e összefüggés a kölni eset és a többi német városban történt bűncselekmények között, Maas azt mondta: minden összeköttetést és eshetőséget alaposan ki kell vizsgálni. Szerinte kézenfekvő, hogy meghatározott időpontban kerestek embertömeget az elkövetők. Úgy látja, ha ez így van, akkor az már egy másik dimenzió. A politikus azonban óva int attól, hogy messzemenő következtetést vonjanak le a kölni eseményekből a migránsok törvénytiszteletéről. Maas ezt megerősítendő statisztikai adatokra hivatkozott. Mint mondta, a bűnözési ráták a német állampolgárok és a migránsok körében ugyanolyan magasak. Maas komplett badarságnak nevezte a bűntetteket annak bizonyítékaként látni, hogy egyetlen külföldi sem integrálható a német társadalomba. „Azok, akik ezeket a tetteket végrehajtották, bűnözők, és akként is kell velük bánni” – hangsúlyozta a politikus a lapnak.

A miniszter szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten kívüli párt és a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom saját céljai elérése érdekében használja fel a kölni eseményeket. „Olyan, mintha alig várták volna, hogy hasonló bűncselekmények megtörténjenek” – mondta.

Már Merkel is máshogy viszonyul a menekültekhez

Szombaton Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a német polgárok és a menekültek „nagy többségének” érdekében változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében – számolt be az MTI. A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

Német rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd tagjai petárdázni kezdtek. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származnak”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Eddig mintegy négyszáz feljelentés érkezett a kölni rendőrkapitányságra, ezek negyven százaléka szexuális visszaélésekről szól. A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására. A hatóság közleménye szerint a nyomozás középpontjában álló gyanúsítottak „elsősorban észak-afrikai országokból származnak, többségük menedékkérő vagy illegálisan tartózkodik Németországban”. Egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsítottak részt vettek-e bűncselekmények elkövetésében szilveszter éjszakáján, és ha igen, milyen mértékben – közölte a rendőrség.

Tüntetés Kölnben

Mintegy kétezer baloldali aktivista – többségében nő – tüntetett szombaton a kölni főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen – írja az MTI. A délutáni órákban a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom tartott demonstrációt Kölnben, amelyet a hatóságok végül erőszakos cselekmények miatt feloszlattak. A tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok – figyelmeztetések után – vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült – közölte a kölni rendőrség szóvivője. Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon. A rendőrség becslései szerint a Pegida megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt. A demonstráció elfajulására már előre számítottak a kölni hatóságok, a tüntetés biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.