Már csak az alkotmánybíróság állhat a szerződés útjába

BL

2012. június 30., szombat 10:43, frissítve: szombat 15:32

A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

A tartományokat képviselő Bundesrat 69 tagjából 65 szavazott igennel. Néhány órával korábban az alsóház, a Bundestag ugyancsak elfogadta a fiskális paktumot és az ESM-ről szóló szerződést. Bár a kétharmados többséget megkapta az előterjesztés, ez csak annak volt köszönhető, hogy az ellenzéki pártok közül a szociáldemokrata (SPD) és a környezetvédő (Zöldek) képviselők nagy többsége támogatta. Ugyanakkor a kormánypárti padsorokból sok képviselő nemmel voksolt.

Leghangosabb szószólójuk, Frank Schäffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője a plenáris ülésen felszólalva kifejtette: a bajba jutott bankoknak nyújtandó pénzügyi mentőöv „újabb gátszakadást” jelent, amelynek a levét a német adófizetők isszák meg. Ráadásul a korábbi mentőmechanizmus, az EFSF nem is irányozott elő ilyen lépést. „Vagyis újabb lépést tettünk a transzferunió felé” – összegezte negatív véleményét Schäffler. Az uniópárti (CDU-CSU) táborból Wolfgang Bosbach helyettes frakcióvezető indokolta az elutasító képviselők álláspontját. Mint mondta, a Brüsszelben elfogadott határozatokkal az euróövezet újabb lépést tett az államadósságok közössé tétele felé, holott Berlin ezt eddig makacsul ellenezte.

A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség kellett, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a fiskális paktum ratifikálását 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta. A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez – a ratifikációs folyamat lezárásához – Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb beadványokról. A ZDF televízió péntek esti híre szerint a karlsruhei testülethez már megérkeztek az első panaszlevelek.

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írták alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak. Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.