Már hivatalos: koalíciós kormány alakulhat Németországban

MN

2018. január 12., péntek 14:21, frissítve: péntek 16:40

Az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást pénteken Berlinben a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak képviselői, akik vasárnap óta egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó, utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártja illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolja – jelentette be az MTI tudósítása szerint Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyeztetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban.

Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”.

Hozzátette, hogy a megállapodást rögzítő dokumentum megmutatja: a CDU, a CSU és az SPD „komolyan dolgozik azért, hogy ebben a törvényhozási ciklusban lerakjuk az alapokat ahhoz, hogy 10 és 15 év múlva is jól élhessünk Németországban”.

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés; a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetést lefolytató küldöttség javaslatot tesz az adott párt vezetőtestületének, amely hivatalosan döntést hoz arról, hogy tárgyalást kezd a másik két párttal egy újabb kormány megalakításáról. Az SPD-nél viszont a nagykoalícióval szembeni ellenállás miatt várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szociáldemokraták vezetőinek rendkívüli pártkongresszuson január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koalíciós tárgyalást. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Angela Merkel és Horst Seehofer mindehhez sok sikert kívánt Martin Schulznak, aki kiemelte, bízik abban, hogy sikerül a kongresszusi küldötteket és a párt tagságát megnyerni a nagykoalíció megújításához. Megjegyezte: a siker lehetőségét jelző mutatóként, „egy kis indikátorként” lehet értelmezni azt a tényt, hogy a párt valamennyi irányzatát reprezentáló tárgyalódelegáció az előzetes egyeztetés végén egyhangúlag szavazott amellett, hogy megkezdjék a koalíciós tárgyalásokat.

A szondázás eredményét összefoglaló, 28 oldalas dokumentumból Angela Merkel elsősorban azt emelte ki, a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Mint mondta, fel kell építeni a „gigabittársadalmat”, mert „a digitalizáció mindent megváltoztat”, és „a világ nem vár Németországra”. Ezért a többi között gondoskodni kell arról, hogy az állam legyen gyorsabb és hatékonyabb. Gondoskodni kell a biztonság megőrzéséről is, ehhez egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát. Hozzátette: az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy „új kezdet” kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal.

 
Horst Seehofer, Angela Merkel és Martin Schulz sajtótájékoztatót tart a nagykoalícióról folytatott előzetes egyeztetések végén Berlinben
Fotó: Dzson Ha Jang / MTI/EPA
 

Az egyeztetés végeztével nyilvánosságra hozott dokumentumban majdnem oldalanként, összesen 25-ször szerepel a digitális kifejezés vagy annak valamely változata, egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy 2025-re a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékának megfelelő szintre kell emelni a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat. Állást foglaltak amellett is, hogy éppen a digitális átalakulás miatt van szükség a gazdasági társaságok társadalmi felelősségvállalására és a megtermelt javak méltányos elosztásán alapuló szociális piacgazdaság „reneszánszára”.

A dokumentum leghosszabb, első fejezete az EU-ról szól, és az új kezdet ígérete mellett elsősorban az áll benne, hogy a három párt „a demokrácia és a szolidaritás Európája”, valamint „a versenyképesség és a beruházások Európája” mellett áll ki.

Az egyeztetések egyik leginkább vitatott témája a migráció volt. Kiemelték: „fellépünk a közös európai menekültügyi rendszerért”, amelynek része „a méltányos elosztási mechanizmus a védelemre szorulók számára”. Hozzátették, hogy támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket.

Hangsúlyozták: folytatni kell az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő „irányításáért és korlátozásáért”, hogy ne alakuljon ki ismét „olyan helyzet, mint 2015-ben”.

Ezért törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer során befogadott emberek száma az évi 180–220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül legfeljebb havonta 1000 fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén – áll a dokumentumban.

Német sajtóértesülések már korábban arról szóltak, hogy több mint 24 óra után megszületett a várt áttörés, vagyis megegyeztek a kormányzati együttműködés legfontosabb feltételeiről.

Németországnak több mint három hónapja, a szeptember 24-i választások óta nincs új, a parlament által megerősített kormánya, mivel dugába dőltek az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások (Angela Merkel pártja, a CDU a liberális FDP-vel és a Zöldekkel próbált kormányt alakítani). Az SPD sokáig vonakodott megkezdeni az egyeztetéseket az újabb nagykoalícióról.

Miután a választásokon történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága, Martin Schulz listavezető bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és a pártvezetés egyes tagjainak unszolására végül mégis belementek a tárgyalásokba. A megállapodást, ha megszületik, még az SPD kongresszusának is jóvá kell hagynia.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.