Már nemcsak magas, muszlim Barbie is van

LD

2016. február 11., csütörtök 04:28, frissítve: csütörtök 09:52

A sokszínűség híveinek már tényleg nincs okuk a panaszra: azok után, hogy a Mattel a szupervékony Barbie után előállt a gömbölydednek nevezett, valójában átlagos testalkatú, illetve alacsony és magas Barbie-val, most felbukkant a muszlim változat is.

Miután nagy sikert aratott, hogy a lehetetlenül vékony Barbie után a Mattel előállt egy magas, egy alacsony és egy „gömbölyded” – az elérhető képek alapján teltnek kevéssé mondható, viszont a csípőhöz viszonyítva irreális combokkal rendelkező – Barbie-val, a USA Today robbantott: elkészült végre a muszlim Barbie is. Hijarbie, vagyis a hidzsábot viselő Barbie egy huszonnégy éves nigériai kutatóorvos, Haneefah Adam találmánya, és színes fejkendőt, valamint az egész testet takaró abayát visel. Adam nyolc héttel ezelőtt posztolt először képet a Hijarbie-ról, azóta pedig már több mint huszonnégyezer követőre tett szert.

Maga készítette a ruhákat

Adam azután döntött a hidzsábot viselő Barbie oldalának elindítása mellett, hogy az Instagramen látta: rengeteg, különféle viseletben parádézó Barbie-t készítettek már. Ez elgondolkoztatta arról, ő hogyan szeretne egy játékbabát felöltözve látni, és rádöbbent, hogy épp úgy, ahogy ő öltözködik, tehát a test közel minden részét takaró leplekben. „Ezen az ötleten rágódtam, mialatt a mesterszakom elvégzésére készültem az Egyesült Királyságban. Aztán amikor visszatértem Nigériába, elmentem az áruházba, beszereztem egy játékbabát, felöltöztettem, ezt dokumentáltam, és már készen is voltam” – mesélte a Micnek.

Adam elmondása szerint a Hijarbie összes ruháját maga készítette. Mint hozzátette, az inspirációt számára az olyan népszerű divatbloggerek jelentették, mint Habiba Da Silva, illetve Leena Asad. A nemzetközi hidzsábnapon, február elsején posztolt is egy képet a Hijarbie-ról, feltéve a kérdést: „Mit jelent a hidzsáb számotokra?”

Nem minden muszlim nő visel hidzsábot

A muszlim Barbie készítője a CNN-nek arról beszélt, hogy az általa készített baba erényes, a gyökerei pedig az ő vallásában, illetve kulturális identitásában találhatók. Adam meg is védte a Hijarbie-t a kritikusoktól. Mint a CNN-nek mondta, bár az emberek azt hiszik, a muszlim nőket kényszerítik, hogy elfedjék a testüket, ez valójában nem így van. Hozzátette: sok muszlim nő nem takarja ettől még el a haját, és ez nem teszi őket kevésbé muszlimmá.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.