Már nyolcszor költöztették másik cellába a drogbárót

MTI

2016. január 13., szerda 22:25

Celláról cellára költöztetik Joaquín Guzmánt, a ragadványnevén El Chapóként (Köpcösként) emlegetett mexikói drogbárót abban a fokozottan őrzött börtönben, ahonnan néhány hónapja egy alagúton keresztül megszökött – mondta Eduardo Sanchez, a mexikói kormány szóvivője.

Sanchez helyi idő szerint kedden arról számolt be, hogy Guzmánt múlt pénteki elfogása óta nyolcszor költöztették másik cellába, azért, hogy egy esetleges újabb szabadulási kísérletet minél inkább megnehezítsenek. Hozzátette, hogy éjjel-nappal térfigyelő kamerákkal tartják szemmel a drogbáró cellájának minden egyes részét az Altiplano börtönben.

Titkos alagúton át távozott

A mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetőjeként ismert férfi tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül jutott ki a börtönből, ahol 2014 februárja óta tartották fogva.

Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. Az alagútról készült képek alapján a drogbáró bandája egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagutat fúrt a börtön alá, amelynek bejárata a zuhanyzó alatt volt. Korábban a drogbáró cellájának zuhanyozóját nem figyelték a kamerák.

Guzmán júliusi szökése rendkívül rossz fényt vetett Enrique Pena Nieto mexikói elnök kormányára, és súrlódásokhoz vezetett az Egyesült Államokkal, amely korábban a drogbáró kiadatását kérte.

Sanchez hozzátette, hogy Mexikó nem nyomoz közvetlenül Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, valamint Kate de Castillo mexikói színésznő ellen, azonban vizsgálja a drogbáróval lezajlott találkozójuk körülményeit.

A mexikói hatóságokat hozzásegítette a drogbáró újbóli elfogásához, hogy Penn titokban interjút készített Guzmánnal. A találkozót De Castillo szervezte meg.

Carlos Barragan y Salvatierra mexikói jogászprofesszor úgy vélte, nagyon kevés jogalapja lenne a két színész elleni bármiféle keresetnek. Más lenne a helyzet – tette hozzá –, ha El Chapo például pénzt, ékszereket vagy más ajándékot kaptak volna tőle.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.