Már tudják, ki ölte meg a túszokat a veteránközpontban

MN

2018. március 10., szombat 13:02, frissítve: szombat 14:00

A három nő, akit a férfi lelőtt, abban az intézményben dolgozott, ahol a háborúból hazatérő katonáknak nyújtanak pszichológiai segítséget. Egy kaliforniai szenátor közölte az újságírókkal, hogy a lövöldöző férfi az Út hazafelé (Pathway Home) nevű programnak a kezeltje volt. A program a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedő veteránoknak nyújt segítséget.     

A lövöldözés az MTI beszámolója szerint helyi idő szerint péntek délelőtt történt. A fegyveres férfi a Napa-völgyben lévő, San Franciscótól északra fekvő Yountville városka veteránotthonában kezdett lövöldözni. A rendőrség perceken belül a helyszínre érkezett, az épületet körülvették, a seriff hivatala pedig riadóztatta a környéken élőket.     

Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt. Larry Kamer, akinek a felesége, Devereaux Smith az intézményben dolgozik, a CNN-nek arról beszélt, hogy tudomása szerint épp reggeliztek, amikor a fegyveres férfi berontott az intézménybe. 

A házat és környékét lezárták, kiürítették a közeli épületeket és a golfpályát, s a rendőrség túszszedőkkel való tárgyalásokra kiképzett különleges munkatársai megpróbáltak egyezségre jutni az otthon egyik szobájába bezárkózott fegyveressel. Az eredménytelen kísérletek után a rendőrök behatoltak az épületbe, és ott megtalálták a fegyveres férfi és három túsza holttestét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A tettes, egy fiatal férfi, akinek kilétét először nem hozták nyilvánosságra, 15-30 lövést adott le, köztük a kiérkező rendőrökre is. Később a CNN arról adott hírt, hogy a lövöldözés elkövetőjeként a 36 éves Albert Wongot azonosították. Sacramentóból jött, s a veteránotthont két héttel ezelőtt hagyta ott. 

A CNN a halottkémet idézve úgy tájékoztatott, hogy az áldozat a 48 éves Christine Loeber, a 42 éves Jennifer Golick, és a 29 éves Jennifer Gonzales. Azt még nem tisztázták, szándékosan vagy véletlenül választotta ki túszait a férfi.

June Iljana, a kaliforniai veteránügyi hivatal szóvivője még péntek délután arról tájékoztatta a sajtót, hogy ebben az intézményben, amely az egyik legnagyobb amerikai szeretetotthon, 850 idős vagy rokkant háborús veterán él, olyan volt katonák, akik megjárták a koreai és a vietnámi háborút, ott voltak Irak kuvaiti inváziójakor vagy az ifjabb George Bush elnöksége alatt indított iraki háborúban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.