Martin Schulz: Magyarország engedetlen

MTI

2016. február 21., vasárnap 23:14, frissítve: hétfő 11:02

Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke vasárnap a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

A német szociáldemokrata politikus azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egyértelműen elhatározta, hogy a saját útját járja”. Ugyanakkor „valamennyi politikai kérdésben nagyon szorosan” Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett áll – tette hozzá az EP elnöke.

Vannak még meggyőzhető tagállamok

Martin Schulz kiemelte, hogy Magyarországgal ellentétben a térség más országai hajlandóak lehetnek menekültek önkéntes befogadására, és ha sikerül végrehajtani a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntést, a térség országai gazdasági teljesítőképességükhöz mérten részt vehetnek majd menekültek befogadásában. Portugália is jelezte, hogy kész az együttműködésre, és Spanyolország álláspontjában is változás figyelhető meg – mondta az EP elnöke a ZDF Berlin direkt című műsorában.

Hozzátette: meggyőződése szerint meg lehet győzni újabb tagállamokat arról, hogy fogadjanak be menekülteket, ezért van esély a megállapodásra a március 6-án tartandó EU–Törökország csúcstalálkozón. Az elképzelés szerint az EU Törökországgal együttműködve biztosítja a görög–török uniós külső határt, visszaszorítva ezzel az illegális migrációt, és cserébe menekültkontingensek átvételével enyhíti a Törökországra nehezedő terhet.

A németek besokalltak a sógoroktól

Egyre többen jönnek

Jelentős tömeg próbál Európába, elsősorban Németországba jutni, és növekszik a Görögországba érkező migránsok száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Bakondi György elmondta: míg az utóbbi hónapokban naponta 1500-2000 menedékkérő érkezett a görög szárazföldre, mostanra ez a szám elérte a 4000-5000 főt. Hozzátette, hogy ez az adat már megközelíti a tavalyi számokat, amikor 6000-8000 ember érkezett.

Németország elutasítja a menedékkérők belépésére Ausztriában bevezetett napi kontingens intézményét, és kifogásait előterjeszti az uniós belügyminiszterek következő értekezletén – mondta a német belügyminiszter vasárnap az ARD országos közszolgálati televíziónak. Thomas de Maiziere az osztrák szabályozásról szólva hangsúlyozta: nincs rendben, hogy Ausztria azt mondja, hogy naponta „3250 menedékkérő továbbmehet Németországba”. „Ez rossz jelzés, a szám nagyon-nagyon magas, ezt nem fogadjuk el” – jelentette ki a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy az ügyet szóvá teszi a február 25-ei belügyminiszteri tanácsülésen. A balkáni migrációs útvonalon tervezett változtatásokat biztonsági okokból is elfogadhatatlanoknak nevezte. Rámutatott, hogy a nem EU-tag Macedónia nem tud menedékkérőket regisztrálni az erre szolgáló Eurodac uniós informatikai rendszerben.

Eközben Európában

Vasárnap igazán felpörgött az európai közélet migránsügyben: a német kereszténydemokraták osztrák mintára beléptetési kvótát vezetnének be; Bécs intézkedései ugyanakkor kiverték a biztosítékot, amin az osztrák kancellár meglepődött. A Balkánon is folyik némi átrendeződés, Temesvárott pedig másfél száz migráns próbálta megkerülni a magyar határkerítést.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.