Martonyi: Nem a válság az egyetlen ok + Képek

PR

2012. május 8., kedd 19:28, frissítve: kedd 19:29

Martonyi János külügyminiszter szerint csak az ifjúság bevonásával lehet kiutat találni a jelenlegi helyzetből, amikor „sorsfordító időket” él Európa, hiszen az ő eszméik nélkül a következő 50-60 év nem lehet sikeres.

A tárcavezető az Alpbach Magyarország rendezésében az ifjúság jövőjéről tartott keddi konferencián azt mondta, érdemes megvizsgálni, miért vannak jelen olyan nagy számban a fiatalok a szélsőséges pártokban. Ugyan megpróbálhatnak kilépni a jelenlegi pártstruktúrából, de az már probléma, ha le akarják rombolni a rendszert, és „nem akarnak építeni” – mutatott rá.

Fotó: MTI

Véleménye szerint ennek az eredménye a neonáci Arany Hajnal és a radikális baloldali pártok előretörése is a hét végi görög választásokon. Ugyan válság idején mindig markánsabbak ezek a jelenségek, de nem a válság az egyetlen ok – mondta. Hozzátette: a válságból azonban mindenképpen ki kell jutni, és „az igazságot kell keresni”.

Mint emlékeztetett, 1945, az Európai Alpbach Fórum alapításának ideje és 2012 hasonlóan „sorsfordító, különleges, izgalmas idők”. Most is sokat kell a gazdasággal foglalkozni, de az igazán fontos kérdések – mint fogalmazott – a gazdaságon túl vannak. Az embereknek eszmék, eszmények kellenek, és az egyesület alapítóit is ezek a célok vezérelték 67 évvel ezelőtt. Hangsúlyozta, most sem ellenségképre van szükség, hanem eszmékre, nem rombolni kell, hanem építeni.

Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter kiemelte, a fiatalok mozgástere az elmúlt évtizedekben jóval nagyobb lett, korábban ugyanis bár volt teljes foglalkoztatottság és sok szociális előny, „kemény korlátok közé” szorították a fiatalokat. Ez a mozgástér mára kitágult, „nyitva van az ország”, és „nem lehet többé ketrecbe zárni a magyar fiatalokat” – mutatott rá.

Az Európai Unióról szólva azt mondta, a közösség „küszködik a pillanat kihívásaival”, mert bár nagy az eszköztára és a tapasztalata a hosszú távú tervezésben, nem képes gyorsan reagálni az eseményekre, „elnehezült a szervezet”. Mindazonáltal az EU ma is legfontosabb fórum Európában, és az is marad addig, amíg a vezetők ennek kereteiben közösen beszélik meg a problémáikat – vélekedett. Hozzátette: nem az unió van válságban, hanem az államok, a jóléti állam modellje és „az innovatív, de drágán termelő európai gazdaság”.

Magyarországról szólva kiemelte, „nagy zaj van körülöttünk”, mint mondta, az ország az elmúlt hat évben, a 2006-os események után „lesodródott az európai útról”.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a tanácskozáson kifejtette, a válság súlyos törést okozott több ország fejlődési ívében, és sokáig nagyon nehezen megoldható feladatot állít Európa elé. Mint mondta, a visegrádi országok között (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a legrosszabb helyzetben van Magyarország, ennek az az oka, hogy a többi állam a válság előtt jobban állt. A gazdasági növekedés szempontjából is rosszul áll Magyarország, és már a válság előtt, 2004–2005 óta folyamatos a lemaradása a többi országtól. 2012-ben is folytatódik ez a trend, a különbség továbbra is fennmarad – mondta, hozzáfűzve: a kelet-közép-európai felzárkózási versenyben egyre romlik az ország pozíciója az uniós csatlakozás óta.

Ahhoz, hogy ki lehessen lábalni a válságból, Európában és az egyes országokban is olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely összehangolja a gazdasági növekedési és fiskális szempontokat, a korábbi kiigazítások tapasztalatai alapján. Még nem láthatók a jelei annak, hogy egy ilyen politika lenne kialakulóban, inkább „a fiskális elkötelezettség” a meghatározó – hangsúlyozta.

Erhard Busek, az Európai Alpbach Fórum volt elnöke arról beszélt, hogy az évenként megrendezett nyári egyetemük célja az aktuális problémák megvitatása több szempontból. Az egészségügytől a gazdaságon át a koszovói kérdésig már sok témáról tanácskoztak a résztvevők – mondta. Mint kifejtette, a fórumra több ezer látogató érkezik több országból, egyebek mellett az arab térségből is.

Fotó: MTI


Az Alpbach Magyarországot, az Európai Alpbach Fórum tagszervezetét az egységes Európa, a demokrácia, valamint a szabad piacgazdaság gondolata iránt elkötelezett fiatalok hozták létre 2011-ben, azzal a céllal, hogy ezen eszmék terjesztéséhez Magyarországon és a határon túli magyarok lakta településeken hozzájáruljanak. Az egyesület egyik kiemelt feladata, hogy ösztöndíjjal, költségtérítéssel vagy egyéb támogatással segítse a hazai és határon túli magyar fiatalokat, kutatókat és egyetemi tanárokat abban, hogy eljuthassanak az Európai Alpbach Fórum minden évben megrendezett nyári egyetemére.

A május 9-e, az Európa-nap alkalmából szervezett konferencia középpontjában az ifjúság, a fiatalokat érintő kihívások és az Európai Unió által kínált lehetőségek állnak. Breitner Igor, az Alpbach Magyarország elnöke hangsúlyozta, konferenciájukat gondolatébresztő találkozónak, felvezető eseménynek szánták a nyári tiroli fórum előtt. Az egyesület két fiatalnak ösztöndíjat ad, hogy részt vehessenek a fórumon – közölte.

Az Európa-napot annak emlékére ünneplik az Európai Unió tagországaiban, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.