Martonyi: Itt beindult valami

PR

2011. december 14., szerda 21:10

Magyarország és Líbia szorosabb együttműködéséről, az észak-afrikai ország újjáépítésében vállalandó magyar szerepről tárgyalt szerdán Tripoliban Martonyi János. A külügyminiszter találkozott Musztafa Abdel Dzsalíllal, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőjével és Abdul al-Rahim al-Kíb kormányfővel is.

„Ez egy olyan ország, amelynek nagyon nagy jövője van, óriási kincsei is vannak természetesen. Egy viszonylag jól képzett értelmisége is. El voltak fojtva négy évtizeden keresztül. Azt érzem, hogy itt beindult valami, dinamizmus alakult ki. Ez egy fiatal ország, a szó minden értelmében. Azt hiszem, Magyarország számára itt nagyon sok lehetőség van és lesz” – mondta Martonyi János Tripoliban.

Tripoliban nagyra értékelik mindazt a humanitárius és politikai támogatást, amit Magyarországtól kaptak a Kadhafi-rezsim elleni harc hónapjaiban. „Ez olyan politikai tőke, amelyet a kétoldalú kapcsolatok más területein is kamatoztatni lehet” – mondta a magyar külügyminiszter. Magyarország szeretne aktívan bekapcsolódni a líbiai újjáépítésbe. A magyar vállalatok elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az építőipar és az olajipar egyes területein lehetnek versenyképesek a líbiai piacon.

Líbiai részről elhangzott, hogy számítanak Magyarország tapasztalataira a kis- és középvállalkozások fejlesztésében, a privatizációban, a biztonsági erők kiképzésében és az egészségügyben is. Martonyi János tájékoztatta partnereit arról, hogy jövő év elején magyar üzletemberek érkeznek Líbiába a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából, hogy konkrét tárgyalásokat folytassanak arról, miként tud Magyarország részt venni az újjáépítésben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.