Mateusz Morawiecki váltja Beata Szydlót a miniszterelnöki tisztségben

MN

2017. december 7., csütörtök 20:40, frissítve: csütörtök 21:12

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel a lemondását benyújtó Beata Szydlót a miniszterelnöki poszton – jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően, írja az MTI.

Mazurek – többek között „a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra” utalva – közölte: a PiS vezetői testülete, a politikai bizottság ülésén Szydlo benyújtotta lemondását, és ezt el is fogadták. A politikai bizottság Mateusz Morawieckit jelöli kormányfőnek – mondta el a szóvivő.

Mazurek szerint a PiS döntött arról, hogy Szydlo a jövőben is „fontos, kiemelt posztot tölt be a lengyel kormányban”.

Adam Lipinski, a PiS alelnöke szerdán azt közölte, Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke esélyes Beata Szydlo utódjaként. Korábban azonban a lengyel sajtó pártkörökre hivatkozva jelentette, hogy Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter válthatja a kormányfőt.

A lengyel kormánypártban és a médiában hetek óta keringenek találgatások arról, hogy Szydlo távozik tisztségéből.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.