Maximálnák a családok nagyságát a Fülöp-szigeteken - Magyar Nemzet

Maximálnák a családok nagyságát a Fülöp-szigeteken

MTI

2016. június 27., hétfő 19:48

Háromgyerekes családpolitikát és a mesterséges fogamzásgátlás széles körű alkalmazását sürgette hétfőn Roberto Duterte megválasztott Fülöp-szigeteki elnök, hogy országa népesedési problémájának gátat szabjon.

A leendő államfő ezzel összetűzésbe kerülhet a nyolcvan százalékban római katolikus vallású Fülöp-szigeteken nagy befolyással bíró egyházzal, amely határozottan ellenez mindenféle fogamzásgátló módszert. Roberto Duterte Davao város leköszönő polgármestereként tartott beszédében elmondta: kormányzata feléleszti a korábbi családtervezési politikát – ezt Fidel Ramos korábbi elnök kabinetje nyíltan támogatta a katolikus egyház erős ellenállásának dacára. Szerinte a több gyerek vállalása tovább taszította a szegénység felé a családokat.

„Visszaállítom a családtervezési programot. Egy, kettő, három, ennyi elég” – fogalmazott Duterte. Hozzátette: az ország lakossága elérte a százmillió főt, ebben a helyzetben pedig kész vállalni az összetűzést a katolikus egyházzal is, amelynek hozzáállása, úgy véli, többé már nem realisztikus.

Duterte elsősorban trágár tirádákkal és halálos fenyegetésekkel megspékelt, populista, vélt vagy valós biztonsági fenyegetésekre rezonáló kampányüzeneteivel érte el földcsuszamlásszerű győzelmét az elnökválasztáson. Viccből például nemi szervük levágásával fenyegette meg azokat a férfiakat, akik nem tesznek eleget a családtervezési programnak. Duterte felidézte: Davao polgármestereként olyan programot folytatott, amelynek értelmében pénzjutalmat kaptak a férfiak, ha önként vetették alá magukat vasectomiának, illetve az orvosok, akik elvégezték a fogamzásgátló beavatkozást.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.