Medvegyev: Az európai menekültpolitika ostoba

MTI

2016. február 11., csütörtök 21:32, frissítve: csütörtök 22:02

Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki – figyelmeztetett a Handelsblatt című német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Egyben úgy vélekedett, hogy a német kancellár által megtestesített, a menekültek befogadására vonatkozó európai politika „ostoba”. Az ügyben a francia államfő és a török elnök is megszólalt.

„A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik” – mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban közlendő, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban.

„Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút” – nyilatkozott Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol „mindenki mindenki ellen harcol”. „Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, egy új világháború kirobbantása helyett” – tette hozzá. Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében.

Erdogan: Fejezzék be!
A török elnök csütörtökön kirohant a szír kormányerők aleppói orosz bombázása ellen, mert, mint mondta, hatszázezer civil érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a légicsapások. Beszédében Recep Tayyip Erdogan felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés – Erdogan szerint etnikai tisztogatás – megakadályozása érdekében.

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok harci gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén.

Szaúd-Arábia a közelmúltban felvetette, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.

„Ostobaság”

Az európai menekültválságról szólva Medvegyev úgy vélekedett: „egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, s meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, s mindez teljesen megdöbbentő.”

Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok – talán több száz vagy akár több ezer – a bűnöző is, akik egy „időzített misszióval” érkeztek a kontinensre. „Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, s utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok” – vélte az orosz miniszterelnök.

Hollande is megszólalt

Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását s az őt támogató orosz légicsapások leállítását sürgette csütörtök este egy televíziós interjújában Francois Hollande francia államfő. „El kell érnünk, hogy Bassár el-Aszad távozzon a hatalomból” – mondta Hollande, úgy vélve, hogy Aszad jelenleg az oroszok segítségével saját népének egy részét mészárolja le, még akkor is, ha egyúttal bizonyos számú terrorista ellen is fellép. „Kérem, hogy az orosz akciók fejeződjenek be” – tette hozzá.
Párizs az Aszaddal harcoló ellenzék mérsékelt szárnyát támogatja, s Laurent Fabius, a távozó francia külügyminiszter szerdán mind Moszkvát, mind Teheránt bűntársnak mondta a szír rendszer által elkövetett borzalmakban.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.