Medvegyev: Hosszú háborúhoz vezetne a szárazföldi beavatkozás

MTI

2016. február 14., vasárnap 22:17, frissítve: hétfő 10:57

Bármiféle szárazföldi beavatkozás Szíriában „súlyos, hosszú háborúhoz” vezetne – mondta vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Euronews televíziós csatornának adott interjújában.

A tizenhét országot és három nemzetközi szervezetet tömörítő Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) – mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Törökország és az Európai Unió képviselői – csütörtök–pénteki müncheni külügyminiszteri találkozóján a felek megállapodtak a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt szíriai települések humanitárius segélyezéséről.

John Kerry amerikai külügyminiszter a megállapodás létrejötte után hangsúlyozta, ha a béketerv zátonyra futna, több katonát küldhetnek a térségbe.

Értelmetlennek titulálta

Kerry nyilatkozatára reagálva Medvegyev úgy vélte, a külügyminiszter szavai „értelmetlenek, amelyeket egy egyszerű okból nem kellett volna kimondania: ha hosszúra nyúló háborút akar, indítson szárazföldi hadműveleteket vagy bármi mást. De ne próbáljon megfélemlíteni senkit”.

„Hadd ismételjem meg azt, hogy senki nem akar új háborút, és egy szárazföldi beavatkozás súlyos, hosszú háborút jelentene” – szögezte le Medvegyev.

Barack Obama amerikai elnök korábban kizárta, hogy amerikai szárazföldi csapatokat vessenek be a polgárháború sújtotta Szíriában.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború negyedmillió ember életét követelte, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.