Még mindig veszélyesek a fukusimai halak

tt

2012. augusztus 22., szerda 13:13

A fogyasztásra ajánlott maximális szintnél 380-szor nagyobb mennyiségű radioaktív céziumot tartalmazó halat fogtak ki a tavalyi japán atomkatasztrófa helyszínének, Fukusimának a közelében – tájékoztatott szerdán az NHK japán televíziós csatorna.

A 2011. márciusi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vállalat kilogrammonként 38 ezer becquerel céziumot mért egy augusztus 1-jén Minamiszoma partjainál kifogott ajakoshal szervezetében.

A társaság július óta a fukusimai erőmű 20 kilométeres körzetében öt településen mintegy húsz mintát vett halakból és más tengeri élőlényekből, s további kilenc esetben állapított meg a megengedettnél jóval magasabb céziumszintet, amely a sugárszennyezettség legfőbb mutatója.

A TEPCO bejelentette, hogy szeptember végéig folytatja a méréseket az említett övezetben. Fukusima tartomány egy részében júniusban újraindult a halászati tevékenység.

Megszüntette a belépési tilalmat az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima tartomány egyes részein a japán kormány – adta hírül múlt hét pénteken az NHK japán hírportál.

Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt – állapították meg amerikai tudósok számítógépes modellezéssel. Eredményük az első, amely megbecsüli a japán katasztrófa globális egészségügyi következményeit.

A Magyar Nemzet vezércikkét a témában itt olvashatja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.