Még nem térhetnek vissza a lakosok Ramádiba

MTI

2015. december 30., szerda 23:27

Mintegy 700 dzsihadista fegyveres rejtőzhet Ramádiban napokkal azután, hogy az iraki hadsereg bejelentette: felszabadította a várost – közölte szerdán a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet ellen létrejött katonai szövetség. Eközben az orosz légierő csapása a dzsihadisták több vezetőjével is végzett a szíriai Rakka közelében.

Az Egyesült Államok vezette koalíció azt is tudatta, hogy a várost még a dzsihadisták által elhelyezett pokolgépektől is meg kell tisztítani, ezért egyelőre tovább kell várakozniuk a visszatérésre azoknak a tízezreknek, akik Bagdadba menekültek, miután a várost májusban elfoglalták az IÁ fegyveresei.

A város nagy része romokban hever

Az iraki hadsereg hétfőn jelentette be, hogy a hétvégén kiszorították a szélsőségeseket a városból. A tartomány, al-Anbár kormányzója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a városnak csak mintegy nyolcvan százalékát sikerült felszabadítani.

A városban kedden sikerült elfogni az IÁ iraki pénzügyekért felelős vezetőjét, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra. A kormányzóság azt is tudatta, hogy a hónapokon át tartó harcok és az IÁ pusztítása miatt a város nyolcvan százaléka romokban hever.

Az Egyesült Államok szövetségeseivel közösen kedden 28 légicsapást hajtott végre az IÁ ellen Irakban és Szíriában. Irakban 24 csapást mértek  Moszul és Ramádi környékén bunkerekre, harcálláspontokra, robbanóanyagokra és más célpontokra.

Több vezetővel is végeztek

Az orosz légierő csapása megölte az Iszlám Állam több vezetőjét, amikor azok értekezletet tartottak a szíriai Rakka közelében – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az IÁ vezetőinek készülő tanácskozásáról szóló értesüléseket az egyik ellenzéki fegyveres csoporttól kapták, amely az ország északkeleti felében tevékenykedik – mondta az orosz vezérőrnagy, aki hozzáfűzte, hogy a területet ezután két napon keresztül megfigyelés alatt tartották a levegőből.

Konasenkov megjegyezte: a találkozó helyszínének adatait a szíriai „ellenzék hazafias érzelmű erőinek képviselőitől” kapták.

Miután megerősítették, hogy az iszlamisták vezetői megérkeztek, egy Szu–34-es típusú vadászbombázó csapást mért a találkozó helyszínéül szolgáló épületre, megsemmisítve azt és mindenkit, aki benne tartózkodott – mondta Igor Konasenkov. A szóvivő nem közölte, hogy mikor történt a támadás.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.