Megállapodott Szerbia és Koszovó a legkényesebb kérdésben?

PR

2011. december 3., szombat 08:47

Az Európai Unió bejelentette, hogy megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó az észak-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről. Borko Stefanovics szerb főtárgyaló az uniós közleményre reagálva úgy fogalmazott, hogy hivatalosan nem született megállapodás.

Franciaország támogatni fogja Szerbia uniós tagjelöltségét a december 9-i európai tanácsi ülésen, amennyiben „konkrét előrelépések” történnek a Koszovóval folyó párbeszédben, de továbbra is ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz – jelentette ki korábban a francia kormányszóvivő.

A Brüsszelben péntek éjjel kiadott uniós közlemény szerint „a felek megállapodtak a határátkelők közös működtetéséről az Európai Unió által előterjesztett koncepció alapján”. Brüsszel szerint ez azt jelenti, hogy a szerbiai és a koszovói fél fokozatosan és a lehető leggyorsabban közös, integrált és egységes posztokat állít fel minden átkelőn.

Az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) mandátumának megfelelően jelen lesz, hogy ellenőrizze a megállapodás végrehajtását. Borko Stefanovics szerb főtárgyaló az uniós közleményre reagálva úgy fogalmazott, hogy hivatalosan nem született megállapodás. „Noha álláspontjaink erősen közeledtek egymáshoz, még fel kell tenni az i-re a pontot” – mondta Stefanovics, hozzátéve, hogy készek folytatni a tárgyalásokat ugyanebben a szellemben szombaton.

A határátkelők kérdése az egyik legkényesebb téma Belgrád és Pristina között. A felek szerdán kezdtek újabb tárgyalási fordulót Brüsszelben, néhány nappal azután, hogy újabb erőszakos incidensek történtek Koszovó északi részén. A Koszovó és a Szerbia közötti tárgyalások kimenetele dönthet arról, hogy az uniós állam- és kormányfők december 9-i ülésükön jóváhagyják-e az EU-tagjelölti státus megadását Belgrádnak.

Angela Merkel német kancellár pénteken úgy vélekedett, hogy Szerbiának még nem sikerült teljesítenie a tagjelölti jogállás megadásához szükséges összes feltételt. Álláspontja szerint ezt igazolják az észak-koszovói erőszakos események.


Szerbia nem ismeri el a tőle 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó állami önállóságát, így a Szerbiát és Koszovót elválasztó vonalat sem hajlandó államhatárnak tekinteni. A határátkelők Belgrád szemében pusztán „közigazgatási átkelők”, és a szerbek elutasítják, hogy a nemzetközi egyenruhások mellett koszovói vámosok és határőrök teljesítsenek szolgálatot ezeknél az átkelőknél. Pristina viszont kitart amellett, hogy valódi határátkelőknek kell tekinteni ezeket a posztokat.

A Koszovó északi részén élő szerbek sem ismerik el a volt szerb tartomány függetlenségét, s útblokádokkal tiltakoznak az ellen, hogy kiterjesszék rájuk Pristina fennhatóságát. Hétfőn az úttorlaszokat elbontani akaró nemzetközi békefenntartók és a helyi szerbek összecsapásaiban több tucat külföldi katona is megsebesült.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.