Megbénították az országot

WA

2012. június 22., péntek 16:50, frissítve: péntek 18:02

Megbénította Olaszországot a szakszervezetek pénteki általános sztrájkja. Közben Mario Monti olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő két órán át tárgyalt egymással, és közös célokat fogalmaztak meg a jövő heti EU-csúcsra.
Egy korábbi közlésből az derült ki, hogy az egészségügyi dolgozók, a nyári vizsgaidőszakban dolgozó egyetemi tanárok, az olasz kutatóintézetek dolgozói, az adóhivatalok tisztviselői és a tűzoltók is sztrájkolnak.

A tömegközlekedési dolgozók országos sztrájkjával egy időben a városok utcáit a szakszervezetek tüntető menetei foglalták el.

A nagyvárosokban nem volt metró- és buszközlekedés, amelyet csak az esti csúcsforgalom három órájában biztosítanak a szakszervezetek. A sztrájk a római repülőtéren a járatok jelentős késését okozta. A milánói Malpensa és Linate repülőtéren a forgalom teljesen leállt, mivel itt a szakszervezetek a repülőterek privatizációja ellen is tüntettek.

Állítsuk meg Montit!

Korábban megírtuk, Görögországban a hét végén utcai harcok zajlottak.

A Róma városközpontján áthaladó szakszervezeti menet élén a tűzoltók és a közalkalmazottak haladtak egy „Állítsuk meg Montit és kormányát” transzparenssel, rajta „a dolgozók vérét szívó” olasz kormányfő képével.

Fabrizio Tomaselli az USB, a legnagyobb olasz alapszakszervezet vezetője a sajtónak elmondta, hogy a munka törvénykönyvének június 27-én történő módosítása ellen tüntettek. „Nő a munkahelyek bizonytalansága, de nőnek az adóterhek is, miközben éppen a válságban csökken a szociális amortizációs eszközök ereje”– hangoztatta Tomaselli.

A tüntetők táblái a péntek délutáni római négyes csúcs részvevőinek is üzentek a „Monti, Merkel, Hollande, Rajoy, ellopjátok a jelent, meggyilkoljátok a jövőt!” felirattal. A Milánó központjában tüntetők tojással és paradicsommal dobálták meg a bankok kirakatait.

Szimbolikus focimeccs

A római képviselőház előtti téren a Robin Hood-adót szorgalmazó olasz mozgalom európai labdarúgó-mérkőzést rendezett Mario Montinak, Angela Merkelnek, Francois Hollandénak és Mariano Manuel Rajoynak beöltözött játékosokkal. Az ide-oda rúgott labdát az európai problémák jelképezték.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters


Az olasz képviselők péntek este ugyanezen a téren óriásvásznon nézik a Németország és Görögország EB-mérkőzést. A „görögöknek szurkolunk” – szögezte le Roberta Angelilli, a Szabadság Népe (PdL) képviselője, az Európai Parlament alelnöke.

130 milliárd

Monti arra figyelmeztetett korábban, ha nem születik hiteles terv a pénzügyi válságra adott válaszról, az Európa-ellenesség tovább növekedhet. „Még nagyobb integrációra van szükség ahhoz, hogy jól kerüljünk ki az euróövezet és az európai gazdaság mostani válságából” – fűzte hozzá.

Monti egyébként korábban az euróövezeti válságkezeléssel kapcsolatban éles szavakkal bírálta a német kancellárt.

Az euróövezet négy legerősebb gazdasága a növekedést serkentő új kezdeményezéssel kíván szembeszállni a pénzügyi, illetve adósságválsággal. Ezt Mario Monti olasz miniszterelnök jelentette be péntek délután Romában, ahol Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel, valamint Mariano Rajoy spanyol kormányfővel találkozott.

Az olasz kormányfő meghívására a „négyek” a jövő heti európai uniós csúcstalálkozó előkészítése céljából ültek össze. A tanácskozást követően Monti bejelentette: a négy ország egy 130 milliárd eurós növekedési csomagot tart kívánatosnak.

A cél már megvan

Az euró melletti kiállást és az európai gazdasági növekedést fogalmazta meg célként az Európai Unió június végi csúcsára a találkozón. Mario Monti olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő két órán át tárgyalt egymással. Megbeszélésükről rövid sajtótájékoztatón nyilatkoztak, közös célként fogalmazva meg, hogy a jövő heti EU-csúcson „konkrét menetrend szülessen az európai gazdaság fellendítéséről”.

Mario Monti és Mariano Rajoy
Mario Monti és Mariano Rajoy
Fotó: Reueters


Monti úgy fogalmazott, az „euró eddig sikeres európai projektje visszafordíthatatlan”. Az EU és az Európai Központi Bank feladata, hogy „hosszú távú európai gazdasági integrációról győzze meg az európai lakosságot és a piacokat”.

Egységet kell sugározni

Hollande kijelentette, mind a négyen tudatában vannak annak, hogy Európában „egységet kell sugározni”. Hollande szerint csak akkor „lehet majd lemondani a nemzeti szuverenitás egyes elemeiről, ha nagyobb lesz a szolidaritás Európában”.

Nem elég a szigorúság

A világ legnagyobb bankcsoportjait minősítette le pénteken a Moody’s Investors Service, az e bankokat fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést.

„A szigorúság nem elegendő, szolidaritásra is szükség van” – mondta Merkel. Kijelentette, minden erővel „azon küzdünk, hogy az euró közös valutánk maradjon”. A kancellár bejelentette, hogy Berlin, Róma, Párizs és Madrid is támogatja a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. „A növekedés és a pénzügyi stabilitás az érem ugyanazon oldala” – mondta Merkel hangoztatva, hogy a németek azért „veszítették el bizalmukat, mivel Európában egyesek nem tartották be a szabályokat”. Rajoy egységes európai bankrendszert sürgetett. Ugyanakkor nem beszélt a Madridnak szánt európai segélyről, melyet „részletkérdésnek” nevezett.

Mario Monti és Angela Merkel
Mario Monti és Angela Merkel
Fotó: Reuters


„Ha feleslegesnek tartjuk az európai szabályok tiszteletben tartását, gondoljunk arra, hogyan tért el a szabályoktól 2003-ban Németország és Franciaország, az akkori olasz elnökség kacsintásával, és tíz évbe került a bizalom visszaszerzése, amelyet nem a görögök és portugálok törtek meg…” – mondta végül Monti. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, „több Európa kell”, és a folyamat most Rómából indult újra, ahol az európai alkotmányt is aláírták.

Hiába volt négyes a római csúcs, Európában Merkel asszony diktál – kommentálta az összejövetelt az olasz sajtó arra emlékeztetve, hogy a római találkozó gyors tempóját is a Németország–Görögország Eb-mérkőzésre Gdanskba siető kancellár vezényelte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.