Megbénult az USA és Kanada élete egy áramkimaradás miatt

,

2003. augusztus 15., péntek 08:45

Legalább 20, újabb becslések szerint 50 millió embert érintett az Egyesült Államok és Kanada több nagyvárosát érintő áramkimaradás, ami helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött, majd a péntekre virradó éjjelen megbénította az USA-ban New York, New Jersey, Cleveland, Connecticut, Michigan és Detroit, Kanadában Toronto, Ottawa és más városok életét.
Az éjszakai órákat százezrek töltötték az utcán New Yorkban, többek közt a nagy hőség és a légkondicionáló berendezések leállása miatt.

Több amerikai nagyvárosban is tízezres tömegek zúdultak az utcákra. New Yorkban az Info Rádió tudósítója szerint higgadtan fogadta az áramkimaradást a lakosság, más városokban pánik tört ki.

A New York-i hatóságok beszámoltak: leállt a teljes tömegközlekedés, még a metrók sem járnak.

Legelőször a repülőterek forgalmát állították helyre, így a legtöbb járat továbbra is közlekedik. Az energiahatóság egyértelműen arról számolt be, hogy nem történt terrorcselekmény.

A gigantikus méretű áramkimaradást Manhattan egy központi áramellátó egységének összeomlása okozta: a műszaki hiba Kanada egy részén is destabilizálta az elektromos hálózatot. New York-i vélemény szerint a Niagara melletti Mohawk erőmű túlterhelést szenvedett, ez okozta a nagyfokú áramkiesést. Az Info Rádió szerint a kanadai miniszterelnök szerint a pennsylvaniai atomerőműben történt tűz miatt állt le az elektromos hálózat. Tény, hogy 4 perc alatt 21 erőmű bénult meg. Amerikai részről mind az atomerőműben bekövetkezett tűzről szóló híreket, mind azt az elsőként napvilágot látott verziót tagadják, hogy villámcsapás érte volna a Niagara melletti erőművet.

Michael Bloomberg, New York polgármestere kijelentette: az áramkiesés oka baleset volt. ’’Elképzelhető, hogy az esti órákig is eltart, amíg az áram visszatér ’’- jelentette ki Bloomberg a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Hozzátette: a Nem York-i Consolidated Edison Inc. Központi áramerőműből felszálló füst oka a rendszer automatikus leállása, nem pedig egy tűzeset, annak ellenére, hogy először még ő maga is erről számolt be.

A hatóságok egyelőre kizárják, hogy terrorcselekmény vagy tudatos károkozás történt. Tömegek rekedtek a metróban, New Yorkban 600 földalatti szerelvény utasait menekítették ki a tízezerszámra kivezényelt rendőrök és tűzoltók, ám a kórházak és a repülőterek saját generátorai azonnal bekapcsoltak.

A kanadai miniszterelnök szerint a pennsylvaniai atomerőműben történt tűz miatt állt le az elektromos hálózat. Tény, hogy 4 perc alatt 21 erőmű bénult meg. Amerikai részről mind az atomerőműben bekövetkezett tűzről szóló híreket, mind azt az elsőként napvilágot látott verziót tagadják, hogy villámcsapás érte volna a Niagara melletti erőművet.

A New York-i hatóságok helyreállították az áramkiesést Bronxban,

George Pataki, New York kormányzója döbbenetét fejezte ki az eset kapcsán. Detroitban a hatóságok felszólították a lakosságot: maradjanak otthon az éjszakai órákban, amíg megpróbálják helyreállítani a minimális szolgáltatásokat, Westchester County és Long Island területén is visszaállhat az áramszolgáltatás.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.