Megcáfolta saját magát az ENSZ

MTI

2016. február 25., csütörtök 22:10

Az ENSZ elismerte csütörtökön, hogy „problémák” merültek fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által ostromolt Dajr ez-Zaur lakóinak szánt segélycsomag légi úton megkísérelt eljuttatása közben, s a ledobott huszonegy raklapból egy sem ért célba.

Noha tegnap az MNO is beszámolt arról, hogy az MTI közölte az ENSZ-kommünikére hivatkozva, sikeresen juttatott el segélyszállítmányt Dajr ez-Zaur szíriai városba, ma kiderült, hogy ez egyáltalán nem volt igaz.

Jan Egeland, az akciót koordináló munkacsoport vezetője újságíróknak elmondta, hogy néhány ejtőernyő nem a megfelelő helyre esett, miközben olyanok is voltak, amelyek nem nyíltak ki, így az élelemnek nyoma veszett.

A humanitárius logisztika legjobb szakemberei dolgoznak a hibák kijavításán és azon, hogy a segítség eljusson az Iszlám Állam által bekerített kétszázezer civilnek – hangsúlyozta Egeland.

A WFP az AFP francia hírügynökséggel csütörtökön közölte, hogy a huszonegy raklapból

tízet nem találtak meg, négy másik tönkrement, míg a maradék hét megközelíthetetlen helyeken landolt.

A Damaszkusztól 450 kilométerre lévő Dajr ez-Zaurt az Iszlám Állam fegyveresei támadják, és a település egy részét már el is foglalták.

Az ENSZ ugyanakkor arról is beszámolt csütörtökön, hogy az utóbbi két hétben Szíria hat régiójába 180 teherautónyi segélyt juttattak el száztízezer rászorulónak.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.