Megdöbbent az ENSZ-főtitkár

PR

2012. augusztus 18., szombat 11:08, frissítve: szombat 12:11

Élesen bírálta az ENSZ főtitkára Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök legújabb Izrael-ellenes kirohanását.

Megdöbbentők ezek az Iránban elhangzott, Izrael létét fenyegető kijelentések – közölte Ban Ki Mun szóvivője útján, helyi idő szerint pénteken New Yorkban. Az ENSZ-főtitkár elítéli e sértő, lázító kijelentéseket. A régió vezetőinek inkább csillapítaniuk kellene a feszültséget, és nem tovább szítani – közölte a világszervezet első embere.

Pénteken Teheránban több ezren szidalmazták Izraelt és az Egyesült Államokat az államilag szervezett Jeruzsálem-napi megmozduláson. Az emléknapot minden évben megtartják az iszlám köztársaságban azóta, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet.

A Fehér Ház szerint „megbotránkoztatóak” és „gyűlölködőek” Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök Izraelről pénteken elhangzott kijelentései.

Ahmedinezsád kijelentette a tüntetők előtt, hogy a zsidó állam egy „rákos daganat”, amelynek nincs helye egy jövőbeli Közel-Keleten. Az iráni állami sajtó idézte Hamenei ajatollahot, Irán legfőbb vezetőjét, aki azt mondta, egy nap Izraelt visszaadják a palesztin népnek, és a zsidó állam megszűnik létezni.

Iránban azután hangzottak el ezek a kijelentések, hogy az izraeli sajtóban megjelentek olyan értesülések, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérhet az iráni atomipari létesítményekre.

Az izraeli miniszterelnök szerint a megelőző csapás Irán nukleáris objektumai ellen „akkor is megtérül, ha a célpontokat nem sikerül teljesen megsemmisíteni”, de legalább „néhány évre lefékeződik az iráni atomprogram megvalósítása”. Simon Peresz izraeli elnök csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Izrael nem tehet egyedül katonai lépéseket Irán ellen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.