Megfigyelői státuszt kérnek a V4-ek + Videó

PR

2012. január 30., hétfő 18:11

A pénzügyi unióról szóló új szerződésből folyó jogkövetkezmények csak akkortól élnek majd az eurózónához nem tartozó, de a szerződést aláíró országokban, ha csatlakoznak az euróövezethez. Többek között erről a kérdésről tárgyaltak a visegrádi négyek Brüsszelben, ahol megállapodtak abban, hogy megfigyelői státuszt fognak kérni, míg nem csatlakoznak az eurózónához.

Mint arról korábban beszámoltunk, a visegrádi országok egyetértenek abban, hogy még módosításokra és kiegészítésekre van szükség a pénzügyi unióról szóló új szerződés szövegtervezetében. Ezt közölte Szijjártó Péter, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szóvivője újságírókkal hétfőn Brüsszelben. Az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt külön megbeszélést tartott a belga fővárosban a visegrádi csoport négy országának a miniszterelnöke az EU-csúcs napirendjén szereplő, számukra fontos kérdésekről.

Ilyen kérdés a pénzügyi unióról szóló új szerződés, amelyet elvben ugyan az euróövezeti országok kívánnak megkötni egymással – a pénzügyi fegyelem és a koordináció minden eddiginél szorosabbra fűzése céljából –, de amelyhez csatlakozhatnak az eurózónán kívüli EU-országok is. Számos jelzés értelmében idővel ez a csatlakozás Nagy-Britannia kivételével valamennyi ilyen ország részéről várható.

Korábbi értesülések szerint a szerződés szövegezése során már megerősödött az az elv, hogy a szerződést ily módon aláíró nem euróövezeti országokra nézve a szerződésből folyó jogkövetkezmények csak akkortól élnek majd, ha a szóban forgó ország csatlakozik az euróövezethez. Györkös Péter, a magyar EU-képviselet vezetője a Hír TV-nek elmondta, hazánk szándékának megfelelően döntöttek, hiszen Magyarország éppen azt szerette volna, hogy a szerződés csak az euróövezethez való csatlakozást követően vonatkozzon ránk.


Egyelőre nyitott kérdés azonban, hogy addig is a pénzügyi szerződéshez csatlakozó, de még nem euróövezeti országok képviselői részt vehetnek-e majd az euróövezeti országok csúcstalálkozóin. A visegrádi négyek most egyetértettek abban, hogy ezt a részvételi lehetőséget szükségesnek tartják. A V4-ek megfigyelői státuszt kérnek, míg nem csatlakoznak az eurózónához.

Forrás: Hír TV, MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.