Megfúrt vezeték okozta az újabb olajkatasztrófát

tt

2012. április 26., csütörtök 10:44, frissítve: csütörtök 11:45

Súlyos olajszennyezés érte a szibériai Angara folyót, emiatt csütörtökön szükségállapotot hirdettek ki az irkutszki régióban.

Két tonna dízelolaj került szerda este a Bajkál-tóba ömlő folyóba egy vegyipari cégtől, emiatt a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el Szvirszk városban. Az olajfolt tíz kilométer hosszan úszik a folyón.

Cseremhovo járásban beszüntették az ivóvízkivételt az Angarából. Az intézkedés közel 80 ezer embert érint – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága.

Amint azt korábban az MNO megírta, nyolcmilliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a British Petroleumot a két évvel ezelőtti mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt. Az olajtársaság egyik fúrótornya 2010-ben robbant fel, ami az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját okozta.


A vizsgálat megállapította, hogy az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami kombinátban illegálisan megcsapoltak egy dízelolaj-vezetéket, így került a szenny az Angarába, amely az egyetlen szibériai folyó, amely a Bajkál-tóból ered.

A megrongált vezetéket elzárták, az ivóvízellátás helyreállítását későbbre ígérik a hatóságok. A helyszínre megérkeztek az olajszennyeződések felszámolására szakosodott egységek.

A regionális nyomozó hivatal vizsgálódik a környezetszennyezés miatt, a rendőrség a dízelvezeték megbontása miatt indított eljárást.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.