Meghalt Charles Zentai

2017. december 21., csütörtök 18:12, frissítve: péntek 07:54

96 éves korában, a nyugat-ausztráliai Perth-ben hunyt el Charles Zentai (azaz Zentai Károly) a múlt hét szerdán – tudatta a The West Australian napilap.

Az 1921-ben Budafokon született férfi a kétezres évek közepén lett ismert, amikor a magyar hatóságok háborús bűnökkel gyanúsították meg. A gyanú szerint Zentai 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta, majd a Dunába dobta és ezzel meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Magyarország 2005-ben kérte az 1950 óta Ausztráliában élő, idős férfi kiadatását, amelyre az ausztrál kormány rábólintott, el is fogták Zentait. Ám az ausztrál szövetségi bíróság érvénytelenítette a döntést, végül

a legfelső bíróság 2012-ben úgy döntött, Zentai nem adható ki Magyarországnak.

Döntését azzal indokolta, hogy a magyar jogrendben még nem szerepelt a háborús bűn az említett gyilkosság idején, ezért nem lenne jogszerű az eljárás, amelyet Zentai ellen lefolytatnának Magyarországon. A férfi elhagyhatta a börtönt. Akkor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sajnálatosnak nevezte a döntést.

A múlt héten elhunyt férfi fia, Ernie Steiner a The West Australiannek úgy fogalmazott, Zentai hihetetlenül kedves és szerethető ember volt. Szerinte tévesen gyanúsították meg apját, és nem hagyták, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Mint mondta, apja korábban azbeszttel dolgozott, amitől egy ritka rákfajtában, a mezoteliómában szenvedett.

– Ausztráliában nincs meg a politikai hajlandóság a háborús bűnökkel gyanúsított nácik levadászására – fogalmazott Peter Wertheim, az Ausztrál Zsidóság Végrehajtó Tanácsa nevű szervezet igazgatója. Megemlítette azt is, hogy a meggyilkolt Balázs Péter rokonai nem akartak bosszút állni Zentain, csak az igazságot szerették volna megtudni az ügyben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.