Meghalt egy fiatal fiú a venezuelai tüntetéseken

MN

2017. június 8., csütörtök 09:38, frissítve: csütörtök 11:42

Újabb halálos áldozata van a venezuelai tüntetéseket kísérő erőszaknak: szerdán Caracasban egy 17 éves fiú vesztette életét a biztonsági erők és a kormányellenes aktivisták közti összecsapásokban.

A tüntetők ez alkalommal a népszerűtlen Nicolás Maduro államfő alkotmánymódosítási tervei ellen vonultak az utcákra. A venezuelai nemzeti gárda és a rendőrség több száz tagja könnygázzal próbálta feloszlatni őket – írja az MTI.

A közösségi médiában megjelent videofelvételeken látható, amint a mentők igyekeznek újraéleszteni a mellkasi sérüléséből vérző, élettelen fiatalt. A hatóságok később közölték: vizsgálatot indítanak a Neomar Landerként megnevezett fiú halála miatt. Hozzátették, hogy az áldozat kezében egy házi készítésű tűzijátékmozsár robbant fel, miközben fiatalok százai kerültek összetűzésbe a nemzeti gárda egységeivel. Az ellenzék szerint azonban Landert egy könnygázgránáttal találhatták el, amelyet egyenesen feléje lőttek ki.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a fiatal nagybátyja, Mauro Arellano közölte: folytatni fogja a küzdelmet.

Az április eleje óta szinte naponta tartott kormányellenes megmozdulásokon Venezuela-szerte már legalább 70-en vesztették életüket.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A legfrissebb haláleset híre mellett olyan ellenzéki jelentések láttak napvilágot, miszerint a biztonsági erők tagjai kirabolják a tüntetéseken részt vevő aktivistákat. Ugyanakkor az ország védelmi minisztere felszólította a nemzeti gárda tagjait, hogy tartózkodjanak a túlzó erőszaktól.

 
Tüntetők összetörik egy kamion vezetőfülkéjét Caracasban
Fotó: Miguel Gutierrez / MTI/EPA
 

„A kormány bezárt minden demokratikus kaput. Mi egyebet tehetünk? Az utcára vonulni maradt az egyetlen lehetőségünk” – hangoztatta Henrique Capriles ellenzéki vezető.

„Ez bűnös terrorizmus, el kell utasítani” – jelentette ki a venezuelai államfő az állami televízióban mondott beszédében, Adolf Hitler, Benito Mussolini és Augusto Pinochet egykori diktátorokhoz hasonlítva ellenfeleit.

Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a belpolitikai válságot. Az ellenzék viszont új választásokat követelve azzal vádolja Madurót, hogy diktatúrát akar teremteni a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező, de súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban.

Mint megírtuk, Venezuelában az olajár drasztikus zuhanása mindent magával sodort, csak a politikai rendszert és a szocialista vezetőt, Nicolás Madurót nem. A harmincmilliós dél-amerikai országban állandósult a gyógyszer- és az élelmiszerhiány, de a segélyszállítmányok nem érhetik el a nélkülözőket, mert a hivatalos propaganda szerint nincsenek problémák, csak a hazug média és a CIA megtévesztő tevékenysége okozza a zavart.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.