Meghalt George Athor tábornok

TK

2011. december 20., kedd 17:25

A dél-szudáni kormány kedden bejelentette, hogy agyonlőtték az egyik kormányellenes lázadó csoport parancsnokát, George Athor tábornokot.

A kormányközlemény szerint a tisztet és egy katonáját egy járőr lőtte le hétfőn Central Equatoria tartományban. Holttestét kiadják a családjának.

Athor 2010 áprilisában fordult a kormány ellen, miután nem sikerült megszereznie a dél-szudáni Jonglei tartomány kormányzói székét, és az általa vezetett mozgalom nem kapott miniszteri posztokat. A kormány a lázadása után azzal vádolta meg, hogy Szudán szolgálatában állva aláássa a stabilitást. Athor tagadta, hogy Kartúm támogatná. Az idén júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban több lázadó csoport is van.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden légihidat nyitott a kenyai főváros és a dél-szudáni Malakal város között, amelynek a környékén menekültek nagy tömege él. Az első repülőgép 12 tonna segélyt szállított, és a következő hetekben további 272 tonna hasonló rakományt tesznek le a városban, ahonnan közúton szállítják ki a táborokba a mintegy 50 ezer menekültnek. Ők Szudánból voltak kénytelenek délre távozni a kartúmi kormány és az ellene lázadó fegyveresek összecsapásai elől.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.