Meghekkelt orosz vírusirtóval jutottak titkos adatokhoz az oroszok

MN

2017. október 6., péntek 08:52, frissítve: péntek 08:59

Orosz hekkerek a szintén orosz Kaspersky Lab számítógépes cég vírusirtó programja révén jutottak hozzá az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik külső munkatársának személyes számítógépén tárolt titkos adatokhoz és dokumentumokhoz – írja az MTI a The Wall Street Journal internetes oldala alapján.

A cikk szerint a hekkerek az orosz kormány számára dolgoztak, és kifejezetten titkosított dokumentumokat loptak el, amelyek többsége az amerikai titkosszolgálatok kibervédelméről szólt, valamint arról, hogy maga az NSA hogyan lop adatokat külföldi számítógéprendszerekről. Az adatlopás lehetővé tette Oroszországnak, hogy kivédhesse az NSA általi felderítést, és ez észrevétlen is maradjon.

A lap meg nem nevezett forrásai szerint az NSA egyik alvállalkozó cégénél dolgozó külső munkatárs maga mentette le az adatokat és tette rá az otthoni számítógépére. Mivel a Kaspersky Lab vírusirtóját használta, az oroszok azonosították a munkatársat, és „leszívták” a gépéről az adatokat. A The Wall Street Journal nem közölte sem az alvállalkozó cég, sem a munkatárs nevét, de azt írta: feltételezések szerint az illető azért mentette le magának az adatokat, hogy otthon is dolgozhasson velük.

„Valószínűleg nem volt szándékában bárkinek hozzáférhetővé tenni a szóban forgó információkat, de tisztában volt azzal, hogy titkosított információk felhatalmazás és engedély nélküli letöltése az NSA szabályainak megsértését jelenti, és bűncselekménynek minősül” – írta a lap.

Nem tudni, hogy az illető ellen indult-e eljárás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hekkertámadást 2015-ben követték el, de csak tavaly tavasszal fedezték fel. Az eltulajdonított dokumentumok részletezik, hogy az NSA hogyan hatol be külföldi hálózatokba, milyen számítógépes kódokat használ az ilyen típusú hírszerzéshez, és hogyan védi az Egyesült Államokban lévő számítógépes rendszereket. Az oroszok a megszerzett információk révén nemcsak az amerikaiak, hanem más országok számítógépes rendszereibe is behatolhattak.

Ez az első ismert és nyilvánosságra került adatlopás, amelyben a Kaspersky Lab vírusirtóit használták orosz hekkerek az amerikai kormány elleni kémkedéshez. A Kaspersky Lab vírusirtói rendkívül népszerűek mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában. 2016-ban a cég több mint félmilliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és világszerte több mint 400 millió felhasználója van.

Az NSA szóvivője nem kommentálta a The Wall Street Journal információit. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi minisztérium – amelyhez az NSA is tartozik – nem a Kaspersky Lab vírusirtóit használja.

A lap megkeresésére a Kaspersky Lab közleményben szögezte le: a cikk nem közölt „semmiféle bizonyítékot, amely alátámasztja az említett incidenst, ennek következtében azt kell feltételeznünk, hogy a hamis vádaskodás újabb példájával állunk szemben”.

A The Wall Street Journal emlékeztet rá: ez a harmadik nyilvánosságra került eset, amelyben az NSA egyik, rendkívül bizalmas anyagokhoz hozzáférő külső munkatársa az érintett. Michael Rogers admirálist, az NSA vezetőjét ezért – a lap értesülései szerint – felettesei írásban megfeddték. Rogers 2014-ben, egy évvel Edward Snowden kiszivárogtatásai után került az ügynökséghez éppen azzal a feladattal, hogy elejét vegye minden további kiszivárogtatásnak és adatlopásnak.

A Kaspersky szoftverjeit régebben több kormányzati hivatalban használták, de az NSA-nél soha nem volt használatos. Az amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők azonban régóta gyanakvással figyelték a céget, amelyről úgy tartották, hogy alapító-vezérigazgatója az orosz kormányzat számára dolgozik. A múlt hónapban a belbiztonsági minisztérium megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivatalokban és ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy -szolgáltatásokat vegyenek igénybe.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.