Megismétlik az osztrák elnökválasztást

MNO

2016. július 1., péntek 12:25, frissítve: péntek 17:53

Meg kell ismételni az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint. Csalás nem történt, de szabálytalanság igen.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott – közölte az MTI.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Semmi sincs rendben
Ez volt a Magyar Nemzet vezércikkének címe a választás másnapján. Ha ide kattint, elolvashatja, hogy miért gondoltuk akkor így.

Több százezer voks bizonyult kérdőjelesnek

A szabadságpárti panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok számlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, s olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Néhány választókörzetben továbbá nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek, vagyis bőven átbillenhet a mérleg mintegy harmincezres nyelve. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat. Az alkotmánybírósági döntésben megemlítik azt is, hogy a belügyminisztérium idő előtt adott át információkat a választásokkal kapcsolatban az ORF közszolgálati médiatársaságnak, az APA hírügynökségnek és más médiumoknak is.

Az Österreich című lap már csütörtökön azt írta koalíciós körökből származó értesülésekre hivatkozva, hogy az osztrák kormány a második forduló megismétlésével számol. Már azt is tudni vélték, hogy szeptember 25-én vagy október 2-án szólítják urnákhoz a választópolgárokat.

Öxit?

Ugyanennek a lapnak beszélt Norbert Hofer arról is, hogy Ausztriában is szavazni kellene az unióból való kilépésről. „Amennyiben az EU nem saját alapértékeit tartaná szem előtt, és túlzottan központosított szövetséggé válna, továbbá Törökország is belépne az unióba, akkor, úgy gondolom, az osztrák állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, hogy szeretnének-e továbbra is az EU-ban maradni” – mondta a lapinterjúban az elnökjelölt. Az osztrák politikus arról is beszélt, hogy nem döbbentette meg az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről szóló népszavazás eredménye, hiszen demokratikus döntés volt, a választóknak pedig szerinte mindig igazuk van. „Most arra kell reagálnia az uniónak, hogy más országok polgárai is követhetik a brit példát” – jelentette ki.

„Gyors, objektív és átlátható munka”

Az alkotmánybíróság döntése bizonyítja a jogállam működését – közölte Christian Kern osztrák kancellár. Közleményében kiemelte: a döntés nem választási csalásról szól, hanem arról, hogy a formai követelmények nem teljesültek – írja az MTI. Úgy vélte: tudomásul kell venni az alkotmánybíróság döntését, egyúttal megköszönte a bírák „gyors, objektív és átlátható munkáját”. Reményei szerint a két jelölt rövid és érzelmektől mentes választási kampányt fog folytatni.

A kancellár szerint nem szenvedett csorbát Ausztria külföldi megítélése, hiszen meglátása szerint az alkotmánybírák munkája visszaadta a demokrácia és a jogállamiság hitelét.

Heinz Fischer államfő szerint az osztrák demokrácia kiállta a próbát. Fischer elismerően beszélt az alkotmánybíróság munkájáról, ugyanis szerinte a testület mögött rendkívül nehéz napok és hetek állnak. Az államfő nem látja annak veszélyét, hogy megingott volna a választási rendszerbe vetett bizalom.

Reinhold Mitterlehner alkancellár az alkotmánybírósági döntést követően elmondta: bebizonyosodott, hogy a jogállam működik, azonban a szabályok alkalmazásának újraértelmezésére van szükség. Kijelentette: nem szabad hagyni, hogy az előírásokat hanyag vagy hibás módon használják. Mitterlehner arról is beszélt, hogy az új választás időpontjának mielőbbi kiírására van szükség.

Tízmillió euró

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter meglátása szerint az osztrák külügyminiszterrel egyetértésben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit hívná azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az alkotmánybíróság emberi mulasztás és jelentős hibák miatt hagyta jóvá az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó beadványt. Hasonló történések elkerülése érdekében a miniszter a választási bizottságok tagjai számára új elektronikus rendszer bevezetését szorgalmazza, és ehhez kötelező képzést társítana.

A belügyminiszter szerint a választás megismétlése 10 millió euróba fog kerülni. Sobotka egyúttal arról biztosította a településeket, hogy a többletkiadásokat nem egyedül kell állniuk.

A választási előírások reformja

Az alkotmánybíróság döntése alapja lehet annak, hogy megreformálják a választási előírásokat és megváltoztassák a levélszavazatok rendszerét – közölte Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Úgy véli, hogy az osztrákok jogállamiságba vetett hite megszilárdult, és kiemelte a bíróság „nyilvános és átlátható eljárási módját”. Herbert Kickl, a párt főtitkára szerint az FPÖ bebizonyította, hogy az alkotmány és a jogállamiság védelmezője.

Alexander Van der Bellen az alkotmánybírósági döntést követő sajtótájékoztatóján arról beszélt: a várhatóan ősszel megtartandó megismételt választáson is indul majd, és reményét fejezte ki, hogy újra győzni fog. Van der Bellen ismét független jelöltként fogja magát megmérettetni, azonban arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni kampánystábjának vezetője, hogy ezúttal milyen mértékű támogatásra számítanak a Zöldek pártjától.

Van der Bellen tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését és nem osztja azt a véleményt, hogy Norbert Hofer számára a pénteken ismertetett alkotmánybírósági döntés előnyt jelent majd.

Az egész ország elégedetlen
Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer szavazói egészen máshonnan jönnek, és egészen mást akarnak. Ami azonban mégis közös bennük: az elégedetlenség. Ugyanis mindkét jelölt ellenzéki politikus; a kormánypártok jelöltjei már az első fordulóban is csak a negyedik és az ötödik helyet tudták megszerezni. A nagykoalíció két pártjának középen álló unalmával, tehetetlenségével szemben határozta meg magát mind a Zöldek, mind az FPÖ jelöltje. A jelentős különbségek ellenére tehát van hasonlóság köztük: mindketten megígérték például, hogy bátrabban élnének az osztrák alkotmány biztosította alapvetően széles elnöki jogkörökkel – írta a választás másnapján elemzésében Techet Péter. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.