Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

MTI

2018. április 7., szombat 11:07, frissítve: szombat 12:36

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országgyűlési képviselők választása helyi idő szerint szombat délelőtt. Összesen 3161-en voksolhatnak Amerikában.

Az országgyűlési választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 31-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliavárosban és Sao Pauloban, Buenos Airesben és Santiago de Chilében nyíltak meg helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint 11-kor.

Egy órával később, közép-európai idő szerint 12 órakor nyílik meg a szavazókör Ottawában és Torontóban, Washingtonban, New Yorkban, valamint Havannában.

További egy óra múlva, közép-európai idő szerint 13 órakor nyílik a szavazóhelyiség Chicagóban, Quitóban, Bogotában, Mexikóvárosban és Limában.

Az Egyesült Államok nyugati partján – Los Angelesben és San Franciscóban – közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor kezdődik a voksolás.

Amerikában a legtöbben, 1070-en New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 411-en, Washingtonban 378-an, Los Angelesben 382-en, San Franciscóban 302-en, Chicagóban 225-en szerepelnek a névjegyzékben. Ottawában 120-an, Mexikóvárosban 52-en, Buenos Airesben 40-en, Limában 37-en, Havannában 35-en, Santiago de Chilében 29-en, Sao Pauloban 27-en, Bogotában 24-en, Quitóban 20-an, Brazíliavárosban 9-en jelentkeztek be szavazni.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai. Az iroda vezetője a minisztériumból érkezik. Több képviseleten jelen lesznek magyar politikai pártok megfigyelői is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.