Megkezdődtek Genfben a szíriai béketárgyalások

MNO

2016. január 29., péntek 22:59

Megkezdődtek a közvetett tárgyalások a szíriai békéről Genfben péntek délután.

Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti. Dzsaafari a helyszínre megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak.

Az ellenzék vasárnap csatlakozhat

A tárgyalások helyszíne a genfi ENSZ-központ. Az ülés után Mistura azt mondta a sajtónak: „jó oka van azt hinni”, hogy az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) vasárnap csatlakozik a tárgyalásokhoz, de még várja a „hivatalos megerősítést”. Az al-Arabíja televízióban erről közölt hírt nem kommentálta. Mint mondta, azt tervezi, hogy „bevezető” ülést tart az ellenzékkel, ahogy azt a kormánydelegációval is tette pénteken.

Az arab hírtelevízió közölte, hogy a HNC „nemzetközi garanciákat kapott” fő előfeltételeinek teljesítésére, és úgy döntöttek, hogy próbára teszik a másik fél komolyságát.

Így is négy nappal később tartják

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, Joul Bchara, a magyarországi Fórum Szíriáért Egyesület elnöke szerint hiába lenne január 25-én esedékes a genfi békekonferencia újabb állomása, a lázadók civakodása miatt ez is napokat tolódhat. Mint mondta, Szíriában nincs mérsékelt ellenzék: jelenleg az IÁ a „legerősebb felekezet”, a lázadók körében még azok is csak csendben kritizálják, akik a világi állam hívei lennének. Így Bchara kimondta a fatvát: „Van a fegyveres ellenzék, és van a kormány – tessék választani.”

Amíg a kormány nem szünteti be a harcokat, nincs tárgyalás

A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával, de addig nem áll szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát. A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ENSZ-megbízott még előzőleg bejelentette, hogy ellenzéki bojkott esetén is megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

Nem jártak sikerrel az eddigi törekvések

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt – mindeddig zátonyra futottak.

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg és 11 millióan váltak földönfutóvá.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.