Meglepő ötlettel állt elő egy belga ügyész

MTI

2016. február 21., vasárnap 22:02

Egy belga szövetségi ügyész szerint a meghasonlott vagy a bűnüket megbánó terroristáknak lehetőséget kellene adni arra, hogy együttműködjenek a rendőrséggel.

A november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam kiváló besúgó lehetett volna – mondta Frédéric Van Leeuw, a terrorizmusellenes eljárások bírósági ügyeit összefogó ügyész a De Standaard és a Het Nieuwsblad című flamand napilapoknak adott, vasárnap közölt nyilatkozatában.

Frédéric Van Leeuw a belga törvények hibájának tekinti azt, hogy csak a bűnügyek szemtanúinak biztosítanak védelmet. „Bírósági rendszerünk nagyon keveset ígér azoknak, akik megbánták bűncselekményüket és önszántukból szolgáltatnának információkat” – fogalmazott az ügyész.

Véleménye szerint Salah Abdeslam kiváló informátor lehetett volna, ha a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások előtt be lehetett volna szervezni. Személyisége a tökéletes bűnbánó terroristáé. Abdeslam segítségével fel lehetett volna térképezni a terrorista hálózatokat és megakadályozni az esetleges párizsihoz hasonló támadásokat – tette hozzá az ügyész.

Frédéric Van Leeuw azt reméli, hogy egy új szabályozás lehetőséget biztosít az esetleges informátorok bevonására amerikai és olasz mintára. E két országban az információért cserébe a büntetés csökkentését vagy új személyazonosságot és ezáltal új életet ígérnek.

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.