Megsebesült, de még élhet az Iszlám Állam vezetője

2018. február 12., hétfő 14:57, frissítve: hétfő 17:58

Múlt év májusában megsérült egy légicsapásban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője – írja a CNN meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Forrásaik őrizetbe vett terroristák és menekültek vallomásai alapján azt állítják, hogy Al-Bagdadi nagy valószínűség szerint az akkoriban még ostrom alatt álló szíriai Rakka város közelében tartózkodott. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a légicsapás kitől, az oroszoktól vagy az amerikaiaktól származott, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy a terrorvezér volt a célpont, vagy őt csak „járulékos veszteségként” sikerült eltalálni. A jelentések szerint a férfi sérülései nem voltak életveszélyesek, de ahhoz elég súlyosnak bizonyultak, hogy hónapokra kiessen a napi munkából.

Emlékezetes, hogy éppen tavaly májusban az orosz védelmi minisztérium azt állította, egy rakkai légicsapás során végeztek az Iszlám Állam vezetőjével. Az információt végül nem sikerült megerősíteni, a terrorszervezet azonban szeptemberben közzétett egy felvételt, amelyen állítólag Al-Bagdadi hangja hallható. Az önjelölt kalifa mindig kényesen ügyelt arra, hogy rejtve maradjon. Egyetlen videofelvétel – egy 2014-es moszuli beszéde – létezik csak, amelyen bizonyítottan ő szerepel.

Azóta már a terrorszervezet fővárosa, Rakka is elesett, és csupán néhány apró terület maradt az Iszlám Állam kezén. Al-Bagadi hollétéről viszont továbbra sem sokat tudni. A CNN hírszerzési információkra hivatkozva azt írja, valószínűleg az iraki–szíriai határ gyéren lakott, sivatagos részein bujkálhat.

Hogy él-e, az az Iszlám Állam legyőzése után is fontos. A terroristák vezetőjének az elmúlt években már többször halálhírét keltették, ám úgy tűnik, eddig mindig megúszta. Emiatt Abu Bakr al-Bagdadi olyan jelképes figura, mint amilyen annak idején Oszáma bin Láden volt – egy alak, akinek nevével „hadba lehet hívni” a terroristákat világszerte. Másrészt ha esetleg sikerülne élve elfogni, bizonyára értékes információkat lehetne kicsikarni belőle.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.