Mégsem bénul meg az amerikai kormány

WA

2011. december 16., péntek 06:22

Megegyeztek a kongresszusi demokrata és republikánus párti vezetők az amerikai költségvetés vitás kérdéseiről, így valószínűleg elhárult annak a veszélye, hogy péntek éjféltől finanszírozás híján megbénuljanak az amerikai szövetségi kormány „nem létfontosságú” intézményei – közölte csütörtök éjjel törvényhozási forrásokra hivatkozva a CNN.

A megállapodás értelmében a jövő évre is meghosszabbítják a 160 millió munkavállalót érintő béradókedvezményt, a munkanélküli-segélyeket, és növelik a Medicare közegészségügyi ellátásban dolgozó orvosok bérét. A hírtévé értesülése szerint az még nem dőlt el, hogy az alku 2012. október 1-jéig, vagyis az új pénzügyi év kezdetéig vagy csak két hónapig, február végéig érvényes.

A szenátusi demokrata párti vezetés szerint a két hónapos megállapodás lehetőséget nyitna egy szélesebb körű megegyezésre is, amely magában foglalná a Kanadából a Mexikói-öbölig lefektetendő Keystone XL kőolajvezeték kérdését is. Amíg az Obama-kormány környezetvédelmi aggályokra hivatkozva 2013-ra halasztotta a döntést a csővezetékről, addig a republikánusok azt szeretnék, ha az építkezés mielőbb megkezdődne.

A kongresszus két háza pénteken szavaz a folyó költségvetés kiterjesztéséről, még mielőtt a szenátorok és a képviselők kivennék a téli szabadságukat. Barack Obama elnök, aki a tervek szerint szombaton utazik Hawaiira a megszokott év végi pihenőjére, kijelentette, hogy a kongresszusi tagok addig nem utazhatnak el Washingtonból, amíg nem szavazzák meg a béradókedvezmény meghosszabbítását, amely fontos eleme az elnök munkahelyteremtő csomagjának.

A Pew kutatóintézet által csütörtökön közreadott adatok szerint a megkérdezett amerikaiak kétharmada úgy véli: a szövetségi honatyák nem érdemlik meg, hogy újraválasszák őket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.