Megsértődött Peking Dzsudzsákék dalai lámás fotóján

A magyar futballválogatott közös képeket készített a vallási elöljáróval

2016. október 15., szombat 15:22, frissítve: vasárnap 13:46

Nemtetszését fejezte ki a Kínai Népköztársaság, amiért a magyar labdarúgó-válogatott a dalai lámával készített közös fényképet – erősítette meg lapunk értesüléseit a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A találkozóra hétfőn, a Lettország ellen vívott selejtezőmérkőzés előtt került sor, s a magyar csapat egy dedikált mezzel is megajándékozta a Kína-ellenességéről ismert buddhista szerzetest. Az örömteli pillanatokról készült felvételeket először Szalai Ádám, a válogatott csatára, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is posztolta a közösségi oldalakon. Ezt követően a fotók bejárták a magyar sajtót, de az eseményről a dalai láma hivatalos honlapja is hírt adott. S bár a szerzetes jókívánságait fogadó magyar csapat fényes győzelmet aratott a lett válogatott felett, sportdiplomáciai szempontból a lépés nem volt szerencsés. Kína ugyanis a tibeti buddhista szerzetes személyét illetően különösen érzékeny. A dalai láma Kína tibeti tartományának függetlenségéért kampányol, s nem tartózkodik a szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra felbujtó nyilatkozatoktól sem.

– A csapat úgy gondolta, hogy a dalai láma szerencsét hozhat, és igazuk volt – válaszolta megkeresésünkre az MLSZ sajtóosztálya. A szövetség közölte, tisztában vannak azzal, hogy Peking érzékeny a dalai láma személyére, a magyar válogatott tagjai azonban spontán, egy szálloda halljában futottak össze a vallási vezetővel.

Kína magyarországi nagykövetsége valóban tiltakozott az eset miatt. Mivel a képviselet részleteket nem árult el, a külügyi tárcához fordultunk. A minisztérium leszögezte, hogy a magyar államnak a találkozó megszervezéséhez nem volt köze, a jelzést azonban tudomásul vették. Az ügy azért kínos, mert novemberben éppen a lettországi Rigában kerül sor a Kína és tizenhat kelet- és közép-európai ország vezetői közötti 16+1 együttműködés csúcstalálkozóra. Az évente megrendezett fórumon Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang is részt vesz majd, s információnk szerint a magyar diplomáciának egyre nagyobb fejfájást okozó, Budapest–Belgrád vasútvonal is napirenden lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.15.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.