Megsértődött Peking Dzsudzsákék dalai lámás fotóján

A magyar futballválogatott közös képeket készített a vallási elöljáróval

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2016. október 15., szombat 15:22, frissítve: vasárnap 13:46

Nemtetszését fejezte ki a Kínai Népköztársaság, amiért a magyar labdarúgó-válogatott a dalai lámával készített közös fényképet – erősítette meg lapunk értesüléseit a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A találkozóra hétfőn, a Lettország ellen vívott selejtezőmérkőzés előtt került sor, s a magyar csapat egy dedikált mezzel is megajándékozta a Kína-ellenességéről ismert buddhista szerzetest. Az örömteli pillanatokról készült felvételeket először Szalai Ádám, a válogatott csatára, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is posztolta a közösségi oldalakon. Ezt követően a fotók bejárták a magyar sajtót, de az eseményről a dalai láma hivatalos honlapja is hírt adott. S bár a szerzetes jókívánságait fogadó magyar csapat fényes győzelmet aratott a lett válogatott felett, sportdiplomáciai szempontból a lépés nem volt szerencsés. Kína ugyanis a tibeti buddhista szerzetes személyét illetően különösen érzékeny. A dalai láma Kína tibeti tartományának függetlenségéért kampányol, s nem tartózkodik a szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra felbujtó nyilatkozatoktól sem.

– A csapat úgy gondolta, hogy a dalai láma szerencsét hozhat, és igazuk volt – válaszolta megkeresésünkre az MLSZ sajtóosztálya. A szövetség közölte, tisztában vannak azzal, hogy Peking érzékeny a dalai láma személyére, a magyar válogatott tagjai azonban spontán, egy szálloda halljában futottak össze a vallási vezetővel.

Kína magyarországi nagykövetsége valóban tiltakozott az eset miatt. Mivel a képviselet részleteket nem árult el, a külügyi tárcához fordultunk. A minisztérium leszögezte, hogy a magyar államnak a találkozó megszervezéséhez nem volt köze, a jelzést azonban tudomásul vették. Az ügy azért kínos, mert novemberben éppen a lettországi Rigában kerül sor a Kína és tizenhat kelet- és közép-európai ország vezetői közötti 16+1 együttműködés csúcstalálkozóra. Az évente megrendezett fórumon Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang is részt vesz majd, s információnk szerint a magyar diplomáciának egyre nagyobb fejfájást okozó, Budapest–Belgrád vasútvonal is napirenden lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.15.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.