Megszavazta az amerikai képviselőház Trump adócsökkentésének tervezetét

MTI

2017. november 16., csütörtök 22:00, frissítve: csütörtök 22:04

Az amerikai képviselőház megszavazta a nagyarányú adócsökkentésről szóló törvény tervezetét, amelyről ezután a szenátusban voksolnak majd.

A képviselőház 227:205 arányban támogatta az 1500 milliárd dolláros adócsökkentést javasló törvénytervezetet, amely – ha a szenátusban is elfogadják – az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését jelenti mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára.

A voksolás előtt Donald Trump is a kongresszus épületébe érkezett, ahol zárt ajtók mögött a republikánus képviselőcsoporttal tanácskozott, Paul Ryan házelnök pedig beszédben buzdította a törvényhozókat. A házelnök utalt arra, hogy a gazdaság évek óta stagnál. „Ez a gazdaság messze a lehetőségei alatt teljesít, évi 1-2 százalékos akadozó növekedéssel” – fogalmazott Ryan, hozzátéve, hogy az átlag amerikai családok mindegyike jövedelmétől függetlenül élvezi majd az adócsökkentés előnyeit.

A törvénytervezet rendkívüli mértében egyszerűsíti a bonyolult adórendszert, csökkenti a jövedelmiadó-sávok számát, jelentős adócsökkentést javasol mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak, számos adójóváírási formát megszüntet, és kedvezőbbé teszi a családok és a családi vállalkozások adózási feltételeit.

A demokrata párti törvényhozók nem támogatták a tervezetet, mert úgy vélik: a magas jövedelműeket segíti.

A szenátusban egyelőre bizottságokban tárgyalják a törvénytervezetet és a hálaadás jövő heti ünnepe után tervezik a plenáris szavazást. Egyelőre hat szenátor, köztük John McCain és a jövőre visszavonuló Bob Corker és Jeff Flake szavazata még nem biztos. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor a Fox televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: „Ha ezzel elbukunk, végünk van, a republikánus többség nem létezik többé. S ez valószínűleg a párt végét is jelenti majd.”

A törvényjavaslatot, ha a szenátus is elfogadja, „össze kell fésülni”. Mind a képviselőház, mind a szenátus ugyanis saját törvényjavaslatot dolgoz ki, és ezt egyezteti. A szenátusi változat azonban lényegében megegyezik a képviselőházival, eltérés csupán egyes részletkérdésekben van.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.