Megszületett az első ítélet a nigériai keresztény lányok elrablása ügyében

MTI

2018. február 13., kedd 20:03, frissítve: kedd 20:15

Tizenöt éves börtönbüntetésre ítélte a nyugat-nigériai Kainji bírósága a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet egyik tagját, aki egyebek mellett beismerte, hogy részt vett a chiboki lányok elrablásában – közölte kedden a nigériai igazságügyi minisztérium. A mostani az első ítélet, amelyet a 276 iskolás lány elrablásában hoztak.

A 35 éves Haruna Yahaya emellett beismerte több gyilkosságban való részvételét is. Bár azzal védekezett, hogy kényszer hatására vett részt a lányok elrablásában, a bíróság ezt elutasította. A bíróság Yahaya mellett két és tizenöt év közötti börtönbüntetésre ítélte a terrorszervezet további 19 tagját.

Nigériában a héten kezdődött meg annak a pernek a második szakasza, amely során a Boko Haram több száz tagja ellen hoznak ítéletet. Egyes források legalább 700, más források legalább 1600 gyanúsítottról szólnak.

A Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északkeleti részén található Chibokból 2014 áprilisában. A foglyokat arra kötelezték, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek. A lányok közül mintegy hatvan a foglyul ejtése után nem sokkal elmenekült, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram váltságdíj ellenében, illetve fogságban lévő több vezetőjéért cserébe 82 lányt elengedett. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 112 lány van jelenleg is a dzsihadisták fogságában.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása, ám az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

A terrorszervezettel vívott harcokban az előző nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében 7 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.