Megtorlás: hét biztonsági emberrel végeztek

PR

2011. december 13., kedd 23:22

A szíriai hadseregből dezertált fegyveresek hét biztonsági embert öltek meg kedden, megtorlásul annak a 11 polgári személynek a haláláért, akiket az ország északnyugati részén lőttek agyon.

Valószínűleg már több mint ötezer a szíriai erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma – közölte hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Biztonsági Tanácsban (BT).

Bassár el-Aszad rezsimje a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai szerint a nap folyamán legalább 21 embert megölt. A jogvédő szervezet beszámolója szerint 26 ember megsebesült előző nap a Törökországgal határos Idlib tartomány két falujában. A tartomány egy másik helyén a szíriai határőrök megakadályozták, hogy 15 fegyveres átszökjön a határon keresztül Törökországból. Az esetről az állami hírközlő szervek is beszámoltak. A jelentések szerint két behatolni próbálót lelőttek.

Egy magát megnevezni nem kívánó török diplomata kijelentette: országa soha nem engedélyezné, hogy területéről támadást indítsanak más országok ellen. A bejelentés válasznak tekinthető a szíriai hírközlő szerveknek a Törökországból behatolókról szóló jelentésére. A nyilatkozó azt is közölte, hogy már 8500-ra emelkedett a Szíriából a hatósági megtorlások elől elmenekültek száma.

Robbanás

Robbanás történt keddre virradóra egy gázvezetéknél a Szíria középső részén fekvő Homsz régióban – közölte az OSDH és a SANA szíriai hírügynökség. Az utóbbi azt írta, hogy egy terrorista csoport robbantotta fel a vezetéket Rasztán településnél. Senki sem sebesült meg. Az OSDH az egyik aktivistáját idézte, aki szerint sem a felkelők, sem a katonai szolgálatot megtagadók nem felelősek a robbanásért. A demokráciát követelők vádja szerint a szíriai rendszer erői robbantották fel a gázvezetéket csak azért, hogy igazolják akcióikat a térségben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.