Megtörtént a találkozó, amire a világ várt

MTI

2016. február 12., péntek 20:47, frissítve: péntek 21:42

Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház feje pénteken Havannában.

Az egyháztörténeti jelentőségű találkozó, amelyet Kuba fővárosának repülőterén tartanak, csaknem ezeréves fagyos viszony végére tehet pontot.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, hogy egymás üdvözlése után leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni.

„Végre! Testvérek vagyunk!” – mondta Ferenc pápa spanyolul a pátriárkának, a testvér szó abban a néhány percben többször is elhangzott. Kirill egy adott pillanatban így szólt: „most könnyebben mennek majd a dolgok”. A katolikus egyházfő pedig így felelt: „Most világosabban látszik, hogy ez Isten akarata!”

Az újságírókat rövid idő után kiküldték a teremből.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka várhatóan két-három órás megbeszélést folytat egymással, majd közös nyilatkozatot ad ki.

A pápa és a moszkvai pátriárka találkozója egy hosszú, az elmúlt negyedszázadban érezhetően felgyorsult folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak diplomataként a kilencvenes években tevékeny részese volt Nanovfszky György egykori moszkvai nagykövet is, aki a pannonhalmi kézfogás elmaradásának részleteiről s a mostani találkozó jelentőségéről beszélt a Magyar Nemzetnek, olvassa el vele készült interjúnkat!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.