Megtörtént az első kapcsolatfelvétel

WA

2012. július 5., csütörtök 07:10, frissítve: csütörtök 12:18

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök telefonon gratulált és sok sikert kívánt szerdán az új egyiptomi államfőnek, Mohamed Murszinak, aki az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom jelöltje volt – jelentette a Mena egyiptomi állami hírügynökség.

A hívás valószínűleg az első kapcsolatfelvétel volt a két vezető között azóta, hogy Murszi szombaton letette a hivatali esküt.

Egyiptom és a túlnyomórészt síita Irán – a Közel-Kelet két nagy befolyású országa – az 1979-es iráni iszlám forradalom, valamint azután, hogy Egyiptom elismerte Izraelt, 1980-ban megszakította egymással a diplomáciai kapcsolatot. Ezt a mai napig nem állították helyre, noha Hoszni Mubárak egyiptomi elnök hatalmának tavalyi megdöntése óta mindkét ország jelezte, hogy változtatni akar a másikkal szembeni politikáján.

Ahmadinezsád meghívta Murszit az el nem kötelezett országok mozgalmának augusztus 29-ei teheráni csúcstalálkozójára – közölte a hírügynökséggel az egyiptomi elnök szóvivője, de arról nem szólt, hogy Murszi elfogadta-e a meghívást.

A Fars iráni hírügynökség Murszi győzelmének másnapján jelentette, hogy interjút készített az akkor még csak elnökjelölt egyiptomi politikussal, és ő abban azt mondta: a térségbeli stratégiai „egyensúly” megteremtése érdekében bővíteni akarja Kairó és Teherán kapcsolatait, valamint hogy felül akarja vizsgálni majd az Izraellel kötött békeszerződéseket.

Az egyiptomi elnökségi szóvivő nem sokkal a Fars jelentése után cáfolta, hogy lett volna ilyen interjú, és közölte, hogy a hamisításért az államfő beperli az iráni hírügynökséget.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.