Megújult a román hírszerzés

MNO

2015. március 24., kedd 23:03

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) mára teljesen újjászerveződött, végleg szakított a múlttal, sikerült megváltoztatnia a róla kialakult közmegítélést – mutatott rá Klaus Johannis államfő kedden a SRI székházában, miután részt vett a szolgálat évértékelő értekezletén.

A román elnök ezzel arra utalt, hogy a negyed évszázada alakult SRI-t a 90-es években sokan a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate örökösének tekintették. Az államfő szerint az SRI professzionalizmusa az észak-atlanti közösségben is egyöntetű elismerésnek örvend, főleg olyan területeken, mint a terrorelhárítás, a kémelhárítás, a szervezett bűnözés elleni harc. Johannis úgy értékelte, az SRI érdeme, hogy – a térségben kialakult aggasztó helyzet ellenére – Romániát nem érte „stratégiai jellegű meglepetés” 2014-ben.

Rengeteg jelentés

Eduard Hellvig, a SRI igazgatója rámutatott: Romániát nem érintette közvetlenül a terrorizmus, de az ország egyre inkább az ellenséges kibernetikai tevékenységek célpontjává vált. A SRI igazgatója beszámolt arról, hogy a szolgálat tavaly több mint nyolcezer, a nemzetbiztonsági kockázatokra figyelmeztető jelentést küldött a román hatóságoknak, és 3300 esetben küldött jelentést a bűnüldöző szerveknek, csaknem 800 jelentésével pedig az adócsalás ellen küzdő hatóságok munkáját segítette. Az SRI a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) számára végzi a legtöbb lehallgatást. A hatályos törvények szerint Romániában csak az SRI-nek van joga a telefonokat lehallgatni, akkor is, ha a bíró nem nemzetbiztonsági kockázat leleplezése céljából, hanem egy bűnvádi eljárás részeként engedélyezi azt.

Egy közelmúltban közzétett közvélemény-kutatás szerint Romániában egyébként látványosan megnőtt az SRI-be vetett bizalom, amióta – az általa végzett lehallgatások révén – a szolgálat jelentősen hozzájárul a korrupt politikusok lebuktatásához.

A Román Hírszerző Szolgálat megalapításának 25. évfordulója alkalmából időzítette erre a hétre évértékelő értekezletét.

Hírhedt előd

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es román forradalom után a Securitate nem folytathatta nyíltan tevékenységét, ezért a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front 1989. december 30-án feloszlatta. Egy új titkosszolgálat létrehozására három hónappal később, a Marosvásárhelyen kiprovokált magyar–román etnikai konfliktus teremtett alkalmas közhangulatot az országban. Az SRI-t 1990. március 26-án a 181-es számú rendelettel hozták létre a nemzetbiztonságot érintő hírszerzésre szakosodott állami szervként.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.