Megválasztották az elnököt

WA

2012. augusztus 10., péntek 08:11, frissítve: péntek 08:26

Líbia parlamentje megválasztotta péntekre virradóra elnökét Mohammed Magarif személyében, aki hosszú éveken át ádáz bírálója volt a Kadhafi-rezsimnek.

Magarif a Nemzeti Front nevű párt vezetője, amely mindössze három mandátumot szerzett a 200 fős parlamentben a július 7-i választáson. Pártja az 1981-ben alapított Nemzeti Front Líbia Megmentéséért nevű ellenzéki mozgalomból sarjadt ki. Magarif a parlamenti szavazáson 113 voksot kapott, míg a függetlenként induló Ali Zidant 85 képviselő támogatta.

A líbiai parlament csütörtökre virradóra vette át a hatalmat a Kadhafi-rendszer elleni harcot irányító Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT). Az új parlament két hét múlva, a ramadán után választja meg az új kormány tagjait, akik átveszik az ÁNT-től a feladatokat. A későbbiekben új választást szerveznek Líbiában az új alkotmány alapján.

A negyvenéves diktatúra után első ízben tartott júliusi parlamenti választás győztese a Mahmúd Dzsibríl volt kormányfő vezette, különféle csoportosulásokat tömörítő Nemzeti Erők Szövetsége, amely 39 mandátumot szerzett a pártok által megszerezhető 80-ból. További 24 képviselői helyen kisebb pártok osztoznak, illetve 17 pártlistás mandátumot kaptak az iszlamisták. Százhúsz mandátum független jelölteknek volt fenntartva.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.