Megvan a zaklatással vádolt brit védelmi miniszter utódja

MTI

2017. november 2., csütörtök 13:01, frissítve: csütörtök 13:14

Gavin Williamsont nevezte ki védelmi miniszterré csütörtökön Theresa May brit miniszterelnök. Williamson elődje, Sir Michael Fallon szerda este váratlanul jelentette be lemondását, azzal az indokkal, hogy korábban a jelenlegi etikai normáknak nem megfelelő magatartást tanúsított.

Gavin Williamson eddig a Chief Whip tisztségét töltötte be. A brit parlamenti rendszer e sajátos hivatalának mindenkori vezetője felelős a jelenléti és a szavazási fegyelem fenntartásáért a kormánypárt alsóházi frakciójában, szankcionálási jogkörökkel. A tisztség betöltője egyben a kabinet tagja.

Michael Fallon szerda este jelentette be lemondását. Theresa Maynek küldött levelében azt írta, hogy az elmúlt napokban „számos állítás” fogalmazódott meg egyes alsóházi képviselőkkel kapcsolatban, és néhány ilyen állítás az ő korábbi magatartását is érintette. Hozzátette, hogy a felmerült állítások közül sok hamis, de elfogadja, hogy a múltban nem felelt meg a fegyveres erőktől elvárt magas szintű viselkedési normáknak, és mivel védelmi miniszterként a brit fegyveres erőket képviselte a kormányban, e pozícióját felülvizsgálva lemond.

A politikus, aki három és fél évig állt a védelmi minisztérium élén, nem részletezte lemondásának pontos okát, de a héten megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy tizenöt évvel ezelőtt egy rendezvényen „nem helyénvaló módon” érintette meg egy újságíró térdét. A nő, Julia Hartley-Brewer annak idején kifogásolta Fallon viselkedését, de az ügyből végül nem lett botrány. Most Fallon lemondásának hírére reagálva közölte, hogy „bizarrnak és teljesen szükségtelennek” tartja a védelmi miniszter távozását a másfél évtizeddel ezelőtti ügy miatt, amelyért Fallon bocsánatot is kért.

Az utóbbi időszakban London kormányzati és parlamenti negyedében, Westminsterben egyre több híresztelés kapott lábra sok más volt és jelenlegi képviselő és kormányzati tisztviselő múltbeli magatartásával kapcsolatban, és a felmerült vádak között nem egy esetben szexuális zaklatás is szerepel. Ezek a vádak egyelőre nem nyertek bizonyítást, ám Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag a héten az alsóházban felszólalva „nagyon határozott fellépést” helyezett kilátásba azokkal a köztisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, akikről bebizonyosodik, hogy szexuális zaklatást követtek el.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.