Megvédett a pápa egy püspököt, akit egy visszaélés eltussolásával vádolnak

MTI

2018. január 18., csütörtök 18:39, frissítve: csütörtök 19:53

Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak „rágalmak”.

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre ítélték.

„Azon a napon, amikor akár csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak nekem Barros püspökkel szemben, fel fogok szólalni” – mondta a pápa az érkezésére összesereglett újságíróknak Iquiquében, ahol harmadik és egyben utolsó miséjét tartotta chilei látogatásának keretében.

„Nincs egyetlenegy bizonyíték sem vele szemben, az egész rágalom” – közölte a tudósítókkal az egyházfő.

A pápa hétfőn érkezett apostoli látogatásra Chilébe. Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő bocsánatot kért a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért.

A fővárosból, Santiago de Chiléből az ország déli részén fekvő Temucóba utazott, majd onnan ment tovább Iquiquébe.

Chilei látogatásával kapcsolatosan az egyházfő kijelentette: nagyon elégedett a chilei néppel, mert „nagyon jó és befogadó” nép.

A pápa Iquique után Peruba látogat, ahol vasárnapig marad  – közölte Greg Burke szentszéki szóvivő. A perui fővárosban, Limában eközben a helyi papság részéről elkövetett szexuális visszaélés áldozatai tartottak nyilvános fórumot többek között Sara Oviedóval, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának egykori alelnökével. Az érintettek kijelentették: a pápának bíróság elé kell bocsátania ezeket az egyházi személyeket, hogy a megfelelő büntetésben részesüljenek. Az egyház nem lehet felelős értük – mondta Oviedo.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.