Megvitatták az életbevágó fenyegetéseket a térségben

MD

2012. július 9., hétfő 19:56

Az iráni atomprogram ügyét is megvitatta hétfőn Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vendégével, José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel – közölték egybehangzó források.

A miniszterelnöki iroda által kiadott közlemény szerint a felek „fontosnak ítélték Izrael és Európa együttműködésének elmélyítését. Ugyancsak szó volt Irán erőfeszítéseiről, hogy atomfegyverhez jusson, valamint a palesztinokkal folyó béketárgyalások felújításáról”. Az Európai Unió közleménye ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „megvitatták az életbevágó fenyegetéseket a térségben, és véleményt cseréltek az iráni atomkérdés megoldását célzó diplomáciai folyamatról”.

Az EU támogatja Izrael megoldását

Izrael, amelyet a régió egyetlen atomhatalmának tartanak – ezzel kapcsolatban a zsidó állam fenntartja a bizonytalanságot –, „létében érzi fenyegetve magát” az iráni nukleáris programtól, és utal az iszlám köztársaság vezetőinek ismételt nyilatkozataira, hogy Izraelnek el kell tűnnie. Barroso a hétfői tárgyaláson megerősítette, hogy az Európai Unió támogatja az izraeli és palesztin kétállami megoldást a béke megteremtése érdekében. A találkozó után energia- és vízügyi együttműködési szerződést írt alá Izrael az EU-val, amely a fő kereskedelmi partnere az idézett források szerint.

A tárgyalások felújítását szorgalmazták

Az EU vezetője előzőleg, vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Szalám Fajjád kormányfővel találkozott a ciszjordániai Rámalláhban. Szorgalmazta az izraeli–palesztin tárgyalások felújítását, hangoztatva hogy a békefolyamat nem válhat „az arab tavasz árvájává”. Az európai vendéget Izraelben fogadja még hétfő este Simon Peresz államfő is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.